Zamların ardından bir müjde daha: 2000 sonrası emekli olanların maaşı yükselecek!

Zamların ardından bir müjde daha: 2000 sonrası emekli olanların maaşı yükselecek!
En düşük emekli maaşının 7500 TL'ye çıkarılmasının ardından, bir köklü değişiklik de 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların maaş hesaplamasında yapılacak. Mevcut sistemi terk etmeye hazırlanan SGK, yeni düzenlemede sona yaklaşırken, emekli maaşlarında da büyük değişiklik yaşanacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında yaptığı duyuru ile en düşük emekli maaşını 5500 TL''den 7500 TL''ye yükselttiklerini açıklamıştı. Erdoğan''ın açıklamasından bir gün sonra ise, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 2 milyon 250 bin EYT''li ile birlikte sayıları 15 milyonu aşacak olan emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinin bu yıl 2000 liraya yükseltildiğini belirtti. 

14 Mayıs seçimleri öncesi emekli seçmenin oy tercihini etkilemek isteyen AKP''nin yeni planı ise ortaya çıktı. 2000 yılından sonra emekli maaşı almaya hak kazananların ücret hesaplama sisteminde köklü bir değişiklik yapma hazırlığında olan SGK, bu düzenleme ile yakın tarihte maaş almaya başlayan vatandaşların ücretlerinde de iyileştirme yapmayı öngörüyor. 

İktidara yakınlığıyla bilinen Akşam gazetesinde yer alan habere göre; Türkiye''de uygulanan maaş hesaplama sistemine yönelik çok sayıda şikayet, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerini harekete geçirdi. Mevcut sistemde ödenen maaşların büyük bir bölümünü 2000 yılı öncesi çalışma hayatı etkilerken, bu süreyi 2008''e kadar olan dönem takip ediyor. 

Yatırılan emekli maaşlarında en az etkiyi 2008 sonrası ödenen primlerler yaparken, bu durumun arada büyük bir maaş farkına yol açması ve gelir adaletsizliği oluşturması, yapılacak değişikliği zorunlu kıldı. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenleme ile 2000 öncesi primlerin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla etkileyecek. Ayrıca bu yapılan düzenleme ilk maaşlarını almaya hazırlanan EYT''lilere ödenecek emekli aylığını da doğrudan etkileyecek. 

YAKIN TARİHTE EMEKLİ OLANLARA ZAM OLARAK YANSIYACAK

Düzenlemede 2000 sonrası çalışılan günlerin etkisinin yükseltilmesi, yakın tarihte emekli olan vatandaşların emekli aylıklarında yükseliş anlamı taşıyacak. Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen düzenleme, 15 milyonun üzerinde vatandaşın maaşlarında artış yaşanması anlamına gelecek. Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor. 

Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek. 

TABAN MAAŞ İÇİN DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Son düzenleme ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan ''En düşük emekli maaşı hakkında yasa teklifi'', değişiklik sonrasında taban aylık tutarının değişmesini engelleyecek. Halihazırda yapılan zamdan etkilenmeyen ve 7500 TL''nin üzerinde emekli maaşı alan vatandaşları kapsayacak olan düzenleme, en düşük maaşlara yapılan zamdan faydalanamayan emeklilerin şikayetlerini de ortadan kaldırmayı hedefliyor. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar