EYT'ye geç başvuru yapanlara binlerce lira fazla para ödenecek! Bilinmeyen detay ortaya çıktı

EYT'ye geç başvuru yapanlara binlerce lira fazla para ödenecek! Bilinmeyen detay ortaya çıktı
28 Şubat'ta Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayımlanan ve SGK tarafından emeklilik başvuru süreci resmen başlatılan EYT düzenlemesinde az bilinen bir detay ortaya çıktı. Emeklilik başvurusunu Temmuz sonrası yapan EYT'liler, çok daha yüksek ödeme almaya hak kazanacak.

Mustafa Balcı / Günboyu


Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile ilgili az bilinen bir gerçek ortaya çıktı. 

Halihazırda sayıları 2 milyon 250 bini bulan ve büyük çoğunluğunun aktif olarak bir işte çalışmaya devam ettiği EYT''liler, emeklilik sonrasında kıdem tazminatından da yararlanmaya hak kazanacak. 

Memur olarak görev yapan vatandaşların maaşlarına yapılacak Temmuz zammının yanı sıra, normal çalışan statüsündeki çalışanlar için de geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan ara zammın tekrarlanma ihtimali bulunuyor. İşte bu senaryoda, başvuru sırasında alınan brüt maaş üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı, Temmuz''da gelecek ara zamdan sonra yapılacak başvurularda yukarı çıkmış olacak. 

EYT hakkından yararlanabiliyor olmasına karşın bekleyen ve başvurusunu Temmuz''da yapılacak zamların ardından gerçekleştirecek emekli adayları, alacakları kıdem tazminatının yeni brüt maaşı üzerinden hesaplanmasını sağlayacak ve çok daha yüklü bir toplu para alabilecek. Çalıştığı iş yerinde 1 yılı doldurmuş her EYT''linin kıdem tazminatı hakkı bulunuyor. 

3 AY SONRA YAPILAN BAŞVURU 75 BİN LİRA FAZLA GETİREBİLİR!

Ancak söz konusu durumun avantajları ve dezavatantajları farklı senaryolara göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin şu anda çalıştığı kurumda 1 ya da 2 yıldır çalışan emekli adayları, başvurularını Temmuz ayında yapmaları halinde kıdem tazminatından daha üst bir seviyede yararlanacak olmasına karşın, nisan, mayıs ve haziran ayında alınacak emekli aylıklarını kaçırmış olacak. Bu nedenle, bu yönteme başvuracak emeklilerin uzun süreli çalışan olması, yapılacak hamlenin getirisini daha da yukarı çekmekte. 

Örneğin 10 yıldır aynı işyerinde çalışan bir vatandaşın brüt maaşının şu anda 15 bin lira olduğu bir senaryoda, artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılana benzer bir artışın yaşanması durumunda, söz konusu brüt ücret 22.500 liraya yakın bir seviyeye yükselmiş olacak. 

Yani çalışılan 10 yıl için Temmuz öncesi yapılacak başvuru halinde 150 bin lira alacak olan emekli adayı, yapılan ara zam sonrasında yaptığı emekli başvurusunun ardından 225 bin lira kıdem tazminatı almaya hak kazanacak. 

GEÇ BAŞVURMANIN GETİRİSİ GİBİ RİSKİ DE BOL

Söz konusu süreç içerisinde yapılacak geç başvurular nedeniyle, bayram başına 2000 TL olarak ödenecek emekli ikramiyelerinde kaçırılacağı düşünüldüğünde, en az 5 yıl ve üzeri çalışan vatandaşların bu yöntemi uygulaması, daha az süreli çalışan EYT''lilerin ise başvurularını geciktirme yoluna gitmemesi bekleniyor.

Geç başvuru yapmanın bir diğer tehlikesi ise yapılacak ara zammın net olarak kestirilememesi. Türkiye''de yapılacak 14 Mart seçimlerinin sonuçlarına göre ekonomik politikalarda değişikliğe gidilebileceği gibi, hükümetin geçtiğimiz yıl uyguladığı ara zammı tekrar etmeme riski de bulunuyor. Bu nedenle verilecek karar, aynı zamanda büyük bir yazı-tura oynamak anlamına gelecek. Başvuru için Temmuz ayına kadar bekleyen emekli adayları, bekledikleri artışın yaşanmaması halinde 3 aylık emekli maaşlarını ve bayram ikramiyelerinden doğan haklarını da kaybetmiş olacak. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar