EYT'de 5000 prim günü bekleyenlere sevindiren haber: ''Kabul edilmesi an meselesi''

EYT'de 5000 prim günü bekleyenlere sevindiren haber: ''Kabul edilmesi an meselesi''
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine sonradan dahil edilen 'kademeli prim sistemi' nedeniyle mağduriyet yaşayan çok sayıda emekli adayı için sevindiren gelişmeler peş peşe geliyor. Bugün yapılan Erdoğan ve Bakan Bilgin arasındaki görüşmede prim mağduriyetinin ele alındığı iddia edildi.

Mustafa Balcı / Günboyu

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nde (TBMM) kabul edilen EYT düzenlemesi, ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik yolunu açacak olmasına karşın, şubat ayının başında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda yapılan düzenleme ile EYT tasarısındaki prim gün sayısının 5000''den 5925''e çıkarılması, yüz binlerce vatandaşın mağdur olmasına yol açmıştı. 

14 Mayıs''ta yapılacak seçimler öncesinde mağdur kesimlerin tepkisini azaltmak ve oy tercihlerini değiştirebilmek için çalışmalara hız veren AKP hükümetinin, yeni hamlesinin EYT konusunda prim mağduriyeti yaşayanlara yönelik olacağı iddia edildi. 

Milliyetçi Hareket Partisi''nden (MHP) Antalya Milletvekili Aday Adayı olan Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Ankara''daki bağlantıları ile bilinmekte. Geçtiğimiz hafta Ankara''ya giderek yetkililer ile bire bir temas kuran Önal, Cumhurbaşkanı danışmanlarının da yer aldığı çok sayıda yetkili ile yaptığı görüşmelerde EYT düzenlemesi konusunda yaşanan mağduriyetleri dile getirdiğini aktarmıştı. 

Önal, son dakika yaptığı açıklamada ise bu akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında yapılan görüşmeden umut verici bazı sonuçlar çıkabileceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Şu anda EYT konusunda yaşanan en büyük mağduriyetin, yasanın 5000 prim günü olarak çıkacağını düşünen çok sayıda insanın borçlanma nedeniyle kredi çekmesine karşın, emeklilik hakkı elde edememesinden dolayı yaşadığı sıkıntılar olduğunu belirten Önal, akşam saatlerinde AKP Genel Merkezi''nde Bakan Bilgin ve Erdoğan arasında bu çerçevede bir görüşme yapılmış olma ihtimaline dikkat çekti. 

Önal''ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:

"Aslında prim indiriminden ziyade, emekli olabilmek için borç mağduru olanlar şu anda gündemi oluşturuyor. Vedat Bey ve Sayın Cumhurbaşkanı arasında geçecek konuşmanın merkezi bu olacak. 

Uzman çavuşlarda en son neye karar verilecek? Torba yasada uzman çavuşlara yer verilecek mi ya da seçimden sonraya mı bırakılacak? Bu konuda net bir bilgim yok. Konuyla ilgili zaten ben uzman çavuşlarımızın da odasını ziyaret ettiğimde, konuyla ilgili MHP''nin Genel Başkan Yardımcısı İzzet Bey bu çalışmayı yürüttü. Hükümet ile görüşmeleri o gerçekleştirdi. 

Milli Savunma Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın ortak yapacağı bir çalışma olacak. Ciddi şekilde torba yasaya girmesi konusunda hem MHP düzeyinde hummalı bir çalışma olduğunu biliyorum çünkü uzman çavuşlarda, kamuda çalışan bütün sözleşmelilerin çoğuna kadro verilmişken, en ağır görevi, vatani görevini yapan ve çok sayıda şehit verdiğimiz uzman çavuşlarımızın da sözleşmeleri kadrolu olmalı. 

Muvazzaf Subay gibi olmalılar. 4c devlet memuru statüsüne alınmak istiyor mehmetçiklerimiz. İnşallah, gözümüzün nuru mehmetçiklerimize de hükümetimiz, devletimiz bir an evvel gerekli düzenlemeyi yapar. 

"5000 PRİM KONUSUNDA BORÇLANMA MAĞDURİYETİ GÜNDEM OLDU"

Dediğim gibi 5000 prim gününde konu ne? Mağduriyet. Artık çoluk çocuk büyütmüş ve bir aile kurmuş, hiçbir sosyal güvenliği olmayan ancak 3600 ile çıkacak diye doğum borçlanması ile emeklilik bekleyen ve 54-55 yaşına gelmiş, artık çalışacak durumu kalmamış insanlar. 

İnşaatta senelerce çalışmış, artık çalışabilecek durumda olmayan gariplerimiz vardı. Askerlik borçlanması ile bunu tamamladılar. Biz de mağduriyetin bu boyutu ile ilgilendik. Şunu demedik, bu insanlar 2 yıl daha çalışırlar, 720 gün prim kazanıp emekli olurlar şeklinde yaklaşmadık çünkü konu bu değil. Konu, bu borçlanma sonucunda yaşanan mağduriyet.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar