Otomobil sahipleri ters köşe! Akaryakıt fiyatlarına dev zam

Otomobil sahipleri ters köşe! Akaryakıt fiyatlarına dev zam
Geçtiğimiz haftalarda brent petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşlerin ardından dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan ve Rusya, art arda yaptığı açıklamalar ile gelecek aylarda petrol üretim kapasitelerini azaltacaklarını duyurdu.

OPEC+ üyesi ülkelerden petrol üretimini azaltacaklarına yönelik peş peşe açıklamalar geldi. 

Dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında ye ralan Suudi Arabistan ve Rusya, önümüzdeki haftalardan itibaren ürettikleri petrol kapasitesinde ciddi bir azaltmaya gidecek. Silikon Vadisi Bankası''nın iflasının ardından ABD''de yaşanan bankacılık kriziyle birlikte petrolün varil fiyatında da sert bir düşüş yaşanmış ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığı Şubat 2022''den bu yana görülen en düşük brent petrol fiyatına inilmişti.

Rusya''nın geçici süre ile aldığı günlük petrol üretim kapasitesini 500 bin varil azaltma kararını yıl sonuna kadar uzattığını açıklamasının ardından Suudi Arabistan da aynı şekilde Mayıs ayından itibaren günlük petrol üretiminde 500 bin varillik bir kesintiye gideceğini duyurdu. 

OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022''deki toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım 2022''den itibaren günlük 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

KAZAKİSTAN EL YÜKSELTTİ
 
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü''nün (OPEC) bir diğer üyesi Kazakistan da alınan kararları destekler nitelikte bir kesintiye gidileceğini belirterek, mayıs ayı itibarıyla yıl sonuna kadar günlük petrol üretimini 78 bin varile düşürme kararı aldı.

Kazakistan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu kararın OPEC+ ülkeleriyle alındığı bildirildi.

Açıklamada, “Kazakistan, gönüllü olarak mayıstan itibaren 2023 yılının sonuna kadar günlük petrol üretimini 78 bin varile düşürecek. Bu, 5 Ekim 2022’de 33. OPEC+ Bakanlar Toplantısı''nda alınan üretim kesintisi kararına ek bir önlemdir.” ifadesi kullanıldı.

KESİNTİLERE TÜM ÜLKELER ONAY VERDİ

Cezayir Enerji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cezayir’in günlük petrol üretimini "gönüllü" olarak 48 bin varil azaltma kararı aldığı ifade edildi.

Açıklamada, OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde mayıs ayından yıl sonuna kadar gönüllü olarak yapılacak bu kesintinin, Kasım 2022''de alınan kesinti kararına bağlı olduğu vurgulandı.

Umman Enerji Bakanlığı da Twitter hesabından, mayıs ayından başlayıp yıl sonuna kadar petrol üretiminin günlük 40 bin varil azaltılacağını duyurdu.

Irak 211 bin varil, BAE 144 bin varil, Kuveyt ise 128 bin varil kesintiye gideceğini açıkladı.

Rusya da daha önce petrol üretiminde günlük 500 bin varil kesinti yapacağını açıklamıştı.

Alınan bu kararlarla birlikte, OPEC+ ülkeleri mayıs itibarıyla günlük 1 milyon varili aşkın kesintiye gitmiş olacak.

OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022''deki toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım 2022''den itibaren günlük 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar