AKP'li yetkiliden prim mağduru EYT'lilere net tarih: ''İnşallah yapılacak ne varsa...''

AKP'li yetkiliden prim mağduru EYT'lilere net tarih: ''İnşallah yapılacak ne varsa...''
EYT düzenlemesine eklenen 'kademeli prim' uygulaması nedeniyle emekli olamayan mağdurlar, Meclis'in kapanmasına günler kala yetkilerden yüzlerini güldürecek bir haber bekliyor. AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, EYT'de yeniden 5000 prim gününe dönülmesini bekleyen mağdurları umutlandıracak açıklamalarda bulundu.

Şahin Yıldız / Günboyu 

2 Şubat tarihinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''na gelen EYT düzenlemesi, tasarıya sonradan eklenen ''kademeli prim sistemi'' uygulamasını içerecek şekilde kabul edilmişti. 

Kasım 2022''de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in yapmış olduğu "EYT''de şartlar 1999 öncesindeki ile aynı olacak. Emeklilik için 5000 prim günü yeterli sayılacak" açıklamalara karşın, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde söz konusu prim sınırının 5925 güne çıkarılması, ilk emekli maaşını almak için gün sayan yüz binlerce vatandaşın birkaç yıl daha beklemek zorunda kalacağı anlamına gelirken, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce iktidarın bu konuda bir adım atmasını bekleyen mağdurlar için hayati bir haftaya girilmiş oldu. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yasama faaliyetlerine 7 Nisan itibariyle son verecek. Bir başka deyişle, içerisinde bulunduğum hafta, mevcut Meclis''in yasa tekliflerini değerlendirebileceği son hafta olma özelliği taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıklamaları ile en düşük emekli maaşının 7500 TL''ye yükseltilmesi ve bayram ikramiyelerinin 2000 lira olarak belirlenmesi gibi değişiklikleri içeren torba yasada kendilerine yer bulamayan EYT mağdurları, gözlerini bu hafta TBMM''ye geleceği iddia edilen 2. torba yasaya çevirmişti. 

Kanal 24''te yayınlanan ''Arafta Sorular'' programında sunucu Esra Elönü''nün sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, EYT konusunda halihazırda devam eden mağduriyetler için de kritik açıklamalarda bulundu. 

PRİM VE STAJ İÇİN SEÇİM SONRASINI İŞARET ETTİ

EYT sorununun AKP iktidarı ile tarihe karıştığını belirten Akbaşoğlu, mevcut durumda ''mağduriyet'' olarak adlandırılan sınıfların taleplerinin değerlendirilmesinin farklı bir konu başlığı olduğunu belirtti. 

EYT''de 5000 prim günü ile emekli olmak isteyen vatandaşların yanı sıra, sayıları 250 bini bulan staj ve çıraklık mağdurları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akbaşoğlu, "Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili bir sınırlılık ve sıkışmışlık içerisinde değiliz. Bir süreç içerisinde, toplumun bütün taleplerini dinleyip, onları değerlendiren ve ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu şekilde bir yaklaşım sergileyeceğimiz muhakkaktır. İnşallah, şunu ifade edeyim. Hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın. Yapılacak ne varsa, emin olun her toplum kesimi lehine her şeyi ortaya koyduk." ifadelerini kullandı.

4 GÜN İÇERİSİNDE GELİŞMELER YAŞANACAK

Söz konusu açıklamaların ardından beklentileri seçim sonrasına kalan stajyerleri yeniden umutlandıran açıklama ise Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal''dan geldi. Bugün MEK TV''de canlı yayına katılarak Nurdan Hüsrev''e açıklamalarda bulunan Önal, bu hafta içerisinde 2. torba yasanın TBMM''ye gelmesi gerektiğini belirterek, yetkililere seçimden önce davranmaları konusunda çağrıda bulundu. 

Geçtiğimiz aylar boyunca staj konusu başta olmaz üzere birçok mağdur kesimin haklarını kazanması konusunda çalışmalar yürüten Önal, 20 Mart itibari ile Ankara''da görüştüğü yetkililere prim mağdurları hakkında detaylı malumatlar aktardığını belirtti. 

Önal, "Elbette ben birçok yetkili ve bürokrat ile, bunların dışında da Cumhurbaşkanımızın danışmanları ile konuyu görüştüm. Özellikle, burada kademeli prim sisteminden ziyade borçlanma konusunda yaşanan sıkıntıları aktardım. Çünkü bu insanların devletin lafına, Bakan Bilgin''in sözüne güvendiler ve borçların altına girdiler. Bankalardan kredi çektiler, ellerindeki avuçlarındaki son parayı verdiler ve bunları yaparken de emeklilikten gelecek maaşları ile geri ödeyebilecekleri bir senaryoyu kafalarında kurdular. 

Yani yaşanan mağduriyet yalnızca emeklilik haklarının ertelenmesinden ibaret değil, burada yüklü bir borç yükünün altına da sokuldu bu vatandaşlar. Birçoğu da 53-54 yaşında, hayatları boyunca ağır işlerde çalışmış ve artık dermanları kalmayan, isteseler de çalışarak bu borçları ödeyemeyecek insanlar. Ben inanıyorum ki sayın Cumhurbaşkanımız kesinlikle bu konuya kayıtsız kalmayacaktır. Çok kısa sürede olay kendisine detaylarıyla intikal ettirilecek ve eminim ki, gerekli yerlere talimatlar verilecektir. Staj konusuna zaten kesin diyorum. Böyle bir mağduriyet kalmayacak, bu 2. torba yasa ile ortadan kalkacak ve emekli olacaklar ancak beklentim o ki, EYT konusuna kökten bir çözüm yoluna gidilecke ve prim konusunda da ilk olarak belirtilen 5000 gün sayısına geri dönülecektir" dedi. 







 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar