EYT mağdurları için yeni tarih açıklandı: Prim ve staj konusunda takvim kesinleşti

EYT mağdurları için yeni tarih açıklandı: Prim ve staj konusunda takvim kesinleşti
EYT düzenlemesinin kapsamına alınmayan staj ve çıraklık mağdurları ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar tasarısına sonradan eklenen 'kademeli prim' sistemi nedeniyle emekli olamayan yüz binlerce vatandaş için yeni takvim ortaya çıktı. Meclis'in kapanmasıyla birlikte mağdurların emeklilik hayalleri de ertelenmiş olacak.

Coşkun Çelik / Günboyu 

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''nda yapılan oylama ile kabul edilen EYT düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamlamış olmasına karşın, içerdiği maddelerin EYT konusunda çok sayıda toplumsal kesimi kapsamıyor olması tartışma konusu olmaya devam ediyor. 

AKP hükümeti tarafından "Onlarca yıllık mağduriyeti kökten çözdük" ifadeleri kullanılmasına karşın EYT meselesinde mağduriyet yaşayan yüz binlerin yardım çığlıkları günden güne yükselmeye devam etmekte. 

Yasa 8 Eylül 1999 tarihinden önceki şartları kapsayarak hazırlandı denilmesine karşın 2 Şubat''ta TBMM''ye getirilen EYT düzenlemesine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda ''kademeli prim sistemi'' eklenmiş ve emeklilik için yeterli görülen 5000 prim gün sayısı 5925''e yükseltilmişti. 

EYT''DE MAĞDURİYETLERİN ÇÖZÜMÜ HAZİRAN AYINA KALDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in bizzat canlı yayında yaptığı açıklamalar ile söz konusu yasayı "5000 prim ile emekli olunabilecek" şeklinde duyurmasına güvenen yüz binlerce vatandaş, emekli olabileceklerini düşünerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  aracılığıyla doğum ve askerlik borçlanması yapmış ve emekli olabilmek için on binlerce liralık borç yükünün altına girmişti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine sonradan getirilen ''kademeli prim'' eklemesi ile emeklilik hayalleri de boşa çıkan vatandaşlar, alacakları maaşdan olmanın yanı sıra borçlanma için çektikleri kredilerin de geri ödemeleri ile baş karşı karşıya kalmış durumda.

14 Mayıs seçimlerinden önce Meclis''e gelecek bir kanun teklifi ile EYT''li olmak isteyen yüz binlerce kişinin hayalleri de bugün itibariyle boşa çıkmış oldu. TBMM, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimler nedeniyle 7 Nisan tarihinden itibaren çalışmalarına son verdi. Seçimin ardından oluşacak 28. dönem milletvekilleri listesi ile birlikte toplanacak yeni Meclis içinse en yakın tarih Haziran ayının ilk haftası olarak görünüyor. 

STAJ MAĞDURLARI TEPKİ GÖSTERDİ

5000 prim günü konusunda sıkıntı yaşayanların yanı sıra, EYT''de en büyük mağduriyetlerden bir diğerini de stajyerler oluşturuyor. Staj ve çıraklık faaliyetlerini 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapmış olmalarına ve kendilerine SGK giriş kartı verilmesine karşın, SGK mevzuatlarına göre stajyerlerin çalışması ''kısa süreli çalışma'' olarak sınıflandırılmakta ve bu başlangıç ''işe giriş tarihi'' konusunda bir kıstas kabul edilmemekte. 

Yaptıklarının normal bir çalışmadan farkı olmadığını söyleyen yüz binlerce stajyer, kendilerinin de EYT''liler gibi emekli olmayı hak ettiklerini belirterek, sigorta statülerinin ''uzun süreli çalışma'' olarak değiştirilmesini ve EYT kapsamına girebilmeyi talep etmekte. 

Aylardır yapılan eylemler ve sosyal medya çalışmalarının yanı sıra AKP hükümetinden beklediği karşılığı alamayan mağdurlar, sandığa sorunları çözülmemiş bir şekilde gidecek. EYT''de kapsam değişikliği için kanuni bir düzenleme şart olmasına karşın, TBMM''nin tamamen kapanması sonrasında umutları seçim sonrasına kalan vatandaşların oy tercihlerinde değişiklik olup olmayacağı ise en çok merak edilen konulardan biri. 

Millet İttifakı''nı oluşturan çok sayıda partinin temsilcileri tarafından hem staj ve çıraklık hem de prim mağdurları konusunda çok sayıda açıklama gelirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidara Millet İttifakı''nın gelmesi halinde ilk işlerinin bu mağduriyeti yaşayan vatandaşları emekli yapmak olacağını açıkladı. 

AKP SEÇİM SONRASI "BAKARIZ" DEDİ

Buna karşın, Meclis''in son çalışma haftasında muhalefetin ısrarlı çağrılarına karşın ortak çalışma teklifini reddeden ve EYT''de kapsamın genişlemesine yönelik bir adım atmayan iktidar partisinden son açıklama AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu''ndan geldi. Akbaşoğlu, EYT''de staj mağduriyeti için ''farklı bir değerlendirme'' sürecinin işlediğini dile getirirken, emeklilik talebi olan yüz binlerce vatandaşa seçim sonrasını işaret etti. 

Konu hakkında canlı yayında gazeteci Esra Elönü''nün sorularını yanıtlayan Akbaşoğlu, "Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili bir sınırlılık ve sıkışmışlık içerisinde değiliz. Bir süreç içerisinde, toplumun bütün taleplerini dinleyip, onları değerlendiren ve ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu şekilde bir yaklaşım sergileyeceğimiz muhakkaktır. İnşallah, şunu ifade edeyim. Hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın. Yapılacak ne varsa, emin olun her toplum kesimi lehine her şeyi ortaya koyduk." ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar