Staj ve çıraklık mağdurları için geri sayım başladı: 7 gün içerisinde düğüm çözülecek

Staj ve çıraklık mağdurları için geri sayım başladı: 7 gün içerisinde düğüm çözülecek
EYT düzenlemesi kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları, Meclis'e getirilecek torba yasa ile emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyor. 7 Nisan'da tatile girmesi beklenen TBMM'nin bu hafta içerisinde staj mağdurları için bir hamle yapıp yapmayacağı ise merak konusu.

HABER MERKEZİ / Günboyu

28 Şubat''ta TBMM Genel Kurulu''nda yapılan oylama ile kabul edilen EYT düzenlemesi, 250 bin staj mağduru için herhangi bir madde içermeyecek şekilde Resmi Gazete''de yayımlandı. 

8 Eylül 1999 öncesinde staj girişi olmalarına karşın, bu faaliyetleri ''eğitim'' statüsünde değerlendirilen staj ve çıraklık mağdurları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına yönelik değişiklik içerek bir kanun teklifi için geri sayıma başladı. 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerin öncesinde, toplumun birçok kesimine yönelik vaadlerde bulunan AKP''nin, stajyerlerin taleplerini pas geçip geçmeyeceği ise bu hafta kesinlik kazanacak. 

Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, TBMM''nin seçim faaliyetleri nedeniyle 7 Nisan itibariyle çalışmalarını tamamen durdurması bekleniyor. Bu sebeple, emekli olabilmeleri için muhakkak TBMM''den geçecek kanun değişikliğine ihtiyaç duyan stajyerler, gelecek hafta istedikleri değişikliği elde edememeleri halinde en iyimser tahminle Haziran ayına kadar beklemek zorunda kalacak.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI İÇİN BORÇLANMA GETİRİLECEK

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine yönelik staj ve çıraklık mağdurlarının kesinlikle EYT kapsamına alınacağını iddia ederken, 2. torba yasada yer alacak 22 maddeden birinin de bu doğrultuda bir değişikliği içereceğini belirtti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda söz konusu süreç hakkında detayları aktaran Önal, "Ben her zaman söylediğimin arkasındayım. Bu işin esasen Meclis''e gelen ilk torba yasa ile, 18 maddelik düzenlemenin arasında yer alacak şekilde çözülmesi öngörülüyordu ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nda yapılan hazırlıkların devam ettiğini biliyorum. 2. torba yasada, 22 madde arasında staj sorununun tamamen çözülmesini sağlayacak bir değişiklik de olacak. 

Şu an için SGK mevzuatlarına göre ''kısa süreli çalışma'' olarak gösterilen staj, basit bir değişiklik ile ''uzun süreli çalışma'' olarak güncellenecek ve bu konuda staj mağdurlarına bir borçlanma hakkı sunulacak. Ancak zaten prim gün sayısı EYT''de aranan şartlar ile bizzat aynı olacağı için, EYT şartlarını sağlayan vatandaşlar, tek bir gün borçlanma ile dahi emeklilik hakkı kazanacaklar. Çünkü staj mağduriyetinde zaten sorun, işe başlangıç tarihi. Burada yapılacak tek günlük borçlanma ile, sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinin önüne çekilecek ve emeklilik yolu açılacak." şeklinde konuştu. 

7 NİSAN EYT İÇİN SON TARİH

Önal, geçmişte Meclis''in çok daha erken tarihte kapanacağını söyleyen SGK Uzmanlarına da sert sözler ile yüklenirken, "Çapsızlar konuşuyordu işte staja dair hiçbir şey olmayacak, Meclis zaten mart ayının başında kapanacak diye. Ne oldu? Hani kapandı mı Meclis? Çalışmaya devam ediyor ve belki de daha birkaç hafta çalışacak bilinmiyor. Ancak benim beklentim o ki, seçim öncesi yani TBMM kapanmadan staj yasası buradan geçecektir. 2. torba yasanın özellikle uzman çavuşların özlük haklarında bir düzenleme içeren, onları 4c kadrolu çalışana benzer bir statüye getiren ve sanki muvazzaf subaymış gibi haklar almasını sağlayan maddeler ile staj sorununu çözen maddeleri kapsayacak şekilde çıkmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar