Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 7 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 7 gün sonra görülecek dolar kuru
Dün yaptığı toplantıda faizi sabit tutma kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomide söz sahibi aktörlerle gerçekleştirdiği 'piyasa beklenti anketi' sonuçlarını yayınladı. Raporda Mart ayının sonu ve 2023 sonu için de dolar kuru tahminleri yer aldı.

MUSTAFA BALCI/GÜNBOYU

Türk lirasının uluslararası değerini korumakla görevli TCMB, son yıllarda sıklıkla bağımsız kararlar almamakla ve AKP''nin ekonomik politikalarını uygulamakla eleştiriliyor. Yapılan tüm eleştirilere karşın, Merkez Bankası''nın kararları ve duyuruları piyasa aktörleri ve ekonomistler tarafından ilgiyle takip edilmeye devam ediyor. 23 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından beklentileri karşılayan bir karar çıktı ve faiz 8.5 bandında sabit tutuldu. 

Dolar kurunun aylardır yatay bir seyir izlemesine karşın, son haftalarda 19 sınırının üzerine çıkmasıyla birlikte piyasalarda başlayan panik havasının ardından, seçimlere kadar yeni bir yükselişin olup olmayacağı da merak konusu. Yatırımını döviz hesaplarında ya da Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında saklayan yatırımcılar için bir önemli haber de TCMB''nin yayınladığı Mart ayı Piyasa Beklenti Raporu''ndan geldi. 

14 Mayıs''ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerinin öncesinde uygulanan ''seçim ekonomisi ve doları frenlemek için Merkez Bankası''nın piyasalara arka kapıdan müdahale etmesi sonrasında ay sonu ve yıl sonu için ortaya çıkacak dolar kuru da merak ediliyordu.  Her ne kadar dolar/TL''de aylardır bir istikrar sağlanmış ve yatay hareket konusunda süreklilik gerçekleşmiş olsa da, enflasyon ve Türk lirasının değer kaybını önlemekte etkili sonuçlar alınamadı. 

31 finansal sektör, 4 reel sektör ve 11 profesyonel katılımcının yer aldığı ankette, toplam 46 katılımcının tahminlerinden oluşan sonuçlar ise şu şekilde...

DOLAR YENİ YILA 22.91 SEVİYELERİNDE MERHABA DİYECEK

"Bankalararası döviz piyasası dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna yanıt veren yatırımcıların cevaplarından alınan ortalamaya göre Mart ayının sonunda beklenen dolar kuru 19,05 seviyesinde gerçekleşti. Katılımcılar, yıl sonu dolar kuru beklentisine ise 22,91 TL tahmininde bulundu. 

Katılımcılar, 12 aylık süreç sonunda ise dolar kurunun 23.52 TL seviyesine ulaşmasını beklediklerini açıkladı.  
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar