Dolar sahiplerinin rüyası gerçek oldu! Dolar kurunu uçuracak haber geldi

Dolar sahiplerinin rüyası gerçek oldu! Dolar kurunu uçuracak haber geldi
ABD Merkez Bankası (FED), gelecek aylarda yapılacak toplantılarda, ülkedeki enflasyonla mücadele etmek için yüksek faiz artırımlarına devam edileceğini açıkladı.

Fed tarafından ABD Kongresi için yılda iki kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası Raporu''nun mart sayısı yayımlandı. Gelecek hafta, FED Başkanı Fed Başkanı Jerome Powell tarafından kongre üyelerine bizzat sunumu gerçekleştirilecek olan raporda, ülkedeki finansal koşulların ve para politikasının 2022 Haziran''ından daha da sertleştiğine ve bir yıl öncesine göre daha sıkı bir ekonomik ortamın bulunduğuna dikkat çekildi. 

Enerji fiyatlarının düşüşüyle birlikte, enflasyonun da geçen yılın ortalarından bu döneme kadar bir nebze olsun yavaşladığının belirtildiği raporda, ancak enflasyon oranının Federal Açık Piyasa Komitesi''nin (FOMC) yüzde 2''lik hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiği kaydedildi.

FED DE ''ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE'' DEDİ

Raporda birçok ekonomik veriye yer verilmesine karşın, enflasyon sorununa ağırlık verilirken, yüksek enflasyona yanıt olarak faiz oranlarının hızla artırılmaya ve eldeki menkul kıymetlerin azaltılmaya devam edileceği belirtildi. "Komite, federal fon oranı için hedef aralığını haziran ayından bu yana 3 puan artırarak aralığı yüzde 4,50-4,75''e çıkardı ve hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını öngördüğünü belirtti." ifadesi kullanıldı.

ALTIN İÇİN CİDDİ TEHDİT

Ocak ayına girilmesiyle birlikte yaptığı sıçramayı, ani düşüşlerle geri veren altın, birkaç gündür eski yükselişini anımsatan bir grafik izliyor. Altında yeniden yükseliş trendi mi başladı? sorularına yanıt aranırken, FED''in yayınladığı rapor yeni bir düşüşün alameti de olma tehlikesi taşıyor. 

Para politikasındaki kümülatif sıkılaşma ve para politikasının ekonomik faaliyet ile enflasyonu gecikmeli olarak etkilemesi ışığında bankanın geçen yıl aralık ve ocak toplantılarında sıkılaşma hızını yavaşlattığı anımsatılan raporda, ancak enflasyonu zaman içinde yüzde 2''ye düşürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmek amacıyla faiz oranında devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğü aktarıldı.

Raporda, Fed''in yüksek enflasyonun ciddi zorluklar oluşturduğunun farkında olduğu vurgulanarak, "Komite, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürme konusunda kararlı." değerlendirmesinde bulunuldu.

İş gücü piyasasının son derece sıkı olmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, iş gücü talebi güçlü olmasına rağmen iş gücünün salgından toparlanmasının yavaş olduğu ve salgından önce beklenen seviyelere göre önemli bir iş gücü arzı açığı

bıraktığı aktarıldı. Fed''in raporunda, iş gücüne katılım oranının salgın öncesindeki seviyesinin oldukça altında kalmasının muhtemel olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE''DE DOLAR KURUNA ETKİSİNE NE OLACAK?

FED''in kararlarının ve hamlelerinin uluslararası piyasalarda özellikle de gelişmekte olan ülkelerde şiddetli etkilerinin olduğu bilinmesine karşın, Türkiye ekonomisinde son dönemlerde yapılan ''seçim ekonomisi'' sebebi ile dolar kurunda artışın yaşanması güç olarak değerlendirilmekte. Ekonomistler, özellikle haziran ayına kadar dolar kuru için radikal bir artış beklenmediğini ifade ederken, kurda muhtemel bir sıçrama için yaz aylarının başlarına dikkat çekti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar