EYT'de prim mağdurlarına müjde! 27 gün içinde emekli olacaklar

EYT'de prim mağdurlarına müjde! 27 gün içinde emekli olacaklar
Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşan EYT düzenlemesine sonradan eklenen 'kademeli prim' uygulaması nedeniyle yüz binlerce EYT'li, emekli olabilmek için birkaç yıl daha beklemek zorunda kalacak. Düzenlemede değişiklik talep eden prim mağdurlarına ise emekli maaşlarına erkenden kavuşabilmeleri için tarih verildi.

28 Şubat''ta Meclis''ten geçerek yasalaşan EYT düzenlemesi ile 2 milyon 250 bin vatandaş emekli olma hakkı elde etti. SGK tarafından başvurular resmen açılırken, 8 Eylül 1999 öncesinde iş girişi olan ve 5000 prim gününe sahip yüz binlerce vatandaş, düzenlemeye sonradan getirilen ''kademeli prim sistemi'' nedeniyle emeklilik için beklemeye devam etmek zorunda bırakıldı.

Her fırsatta, EYT tasarısının 8 Eylül 1999 öncesindeki şartlar ile aynı olacak şekilde hazırlandığını ifade eden AKP hükümeti, haftalardır seslerini duyurmaya çalışan prim mağdurlarını duymazdan gelmeye devam ediyor. 

Bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından, aylar önce yapılan açıklamada, EYT ile emekli olabilmek için 5000 prim gününün yeterli olacağı söylenmesine karşın, tek gecede getirilen bir madde ile emeklilik hayalleri kuran yüz binlerce vatandaş şoka uğramıştı.

Ümitleri günden güne azalan prim mağdurlarını yeniden hayata döndüren açıklama ise EYT konusunda en tanınan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanlarının başında gelen Onur Önal''dan geldi.

"27 GÜN İÇİNDE BU İŞ ÇÖZÜLECEK"

Önal, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce EYT ile ilgili hiçbir sorun ve mağdur kesimin kalmayacağını iddia ederek, hem staj ve çıraklık mağdurlarına hem de EYT''de kademeli prim ile emekliliği ertelenen yüzbinlerce müjdeyi duyurdu.

Önal, Şubat ayında Meclis''e gelecek torba yasanın Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ertelendiğini ve Mart ayında mutlaka Meclis''te yapılacak bir düzenleme ile bu iki mağduriyetin ortadan kaldırılacağını iddia ederken, aksi görüş bildiren ve staj ve prim sorunu üzerine bir çalışma yapılmayacağını iddia eden SGK uzmanlarını ise sert şekilde eleştirdi. 

Sözlerinin sonuna kadar arkasında olduğunu belirten Önal, "Önümüzde 27 gün var. Göreceğiz bakalım kimin söylediği gerçek, kimin söylediği yalan çıkacak! Ben adım gibi eminim ki Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli talimatları verecek ve bu yasalar Meclis''ten Mart ayında geçecek. Hiçbir mağduriyet kalmayacak" dedi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar