Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan gri liste açıklaması: Tarihi duyurdu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan gri liste açıklaması: Tarihi duyurdu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin gri listeden çıkmasını beklediklerini belirtti.

Cevdet Yılmaz, bu çıkışın önümüzdeki ay gerçekleşeceğini işaret etti. Ayrıca, Orta Vadeli Program'ın (OVP) eylül ayında güncelleneceğini ve yaz aylarında enflasyonda düşüş beklediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'nun (FATF) yakın zamanda Türkiye'de saha çalışmaları yaptığını açıkladı. Yılmaz, görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, Türkiye'nin önümüzdeki ay gri listeden çıkmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmaması yönünde bir kararın siyasi olacağını vurguladı.

para4.jpg

"OVP EYLÜLDE GÜNCELLENECEK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Reuters'a yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Program'ın eylül ayında güncelleneceğini belirtti. Yılmaz, ekonomik tahminlerde yapılacak güncellemelerin, özellikle cari açık ve bütçe konularında büyük ölçüde olumlu yönde olacağını ifade etti.

KAMUDA TASARRUF PAKETİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tam desteğini" alan dezenflasyon programı ve reform gündeminin korunacağını belirtti. Yılmaz, tasarruf ve verimlilik paketinin etkisiyle bütçe açığının yüzde 5'in altına inmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

"ENFLASYODA BELİRGİN DÜŞÜŞ GÖRÜLECEK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonunda enflasyonun Merkez Bankası'nın yüzde 38 tahminine yakın gerçekleşeceğini belirtti. Yılmaz, gelecek yıl enflasyonu yüzde 20'nin altına, 2026'da ise tek haneli seviyelere indirmekte kararlı olduklarını vurguladı. Yaz aylarında atılan adımların etkisiyle enflasyonda belirgin bir düşüş yaşanacağını ve bu düşüşün vatandaşların beklentilerini de olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.

para13.jpg

"DOĞRUDAN YATIRIMLARA POZİTİF YANSIYACAK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde 40 milyar dolarlık bir artış ve yabancı yatırımcı ilgisinde gözle görülür bir yükseliş olduğunu belirtti. Yılmaz, bu artışın önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımlara da olumlu yansımasını beklediklerini söyledi. Ayrıca, doğrudan yatırımlara yönelik hedef ülke ve sektörel çalışmalar yapıldığını ifade eden Yılmaz, eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın küresel şirketlerin CEO'larıyla bir araya geleceğini de duyurdu.

BAKAN ŞİMŞEK: PROGRAMIMIZ ÇALIŞIYOR, FİNANSAL GÖSTERGELERİMİZ İYİLEŞİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) başarıyla uygulandığını ve finansal göstergelerde iyileşmeler görüldüğünü vurguladı. Şimşek, "Risk primini gösteren CDS, geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalarak 2020 yılı Şubat ayından sonraki en düşük seviyesine, yani 268 baz puana geriledi. 2023 yılı Ağustos ayından itibaren kesintisiz olarak gerileyen Kur Korumalı Mevduat stoku yüzde 36 azaldı ve nominal düşüş 1,2 trilyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde, TL mevduatların toplam içindeki payı 14 puan arttı" bilgilerini paylaştı.

İlgili Haberler