Selçuk Geçer dolar kurundaki gizli detayı ifşaladı! Fırtına kopacak

Selçuk Geçer dolar kurundaki gizli detayı ifşaladı! Fırtına kopacak
Dolarda yaşanan hareketlilik devam ederken, ünlü ekonomist Selçuk Geçer, açıklanacak FED kararının ardından dolarda yaşanacak gelişmeyi değerlendirdi. Geçer, kararın dolar sahipleri için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası (FED), geçtiğimiz aylarda 50 ve 25 puanlık artışlara imza atarken, gelecek aylar için de benzer kararlar alınacağına yönelik sinyaller vermişti. Piyasalar, FED Başkanı Powell''ın açıklamalarından sonra 50 baz puanlık bir yükseliş için hazırlanırken, ABD''de Silikon Vadisi Bankası''nın iflası şok etkisi yaratmıştı. 

Yaşanan batma hadisesine birkaç bankanın daha eşlik etmesiyle birlikte "Domino etkisi yaşanacak mı?" ve "2008 krizi geri mi dönüyor" soruları soruldu. Türkiye''de dolar kuru ve ekonomi yönetimi üzerine yaptığı yorumlarla adından sıkça söz ettiren Selçuk Geçer, her iki soruya da yanıt vererek, dolar sahiplerini yakın gelecekte nelerin beklediğini açıklığa kavuşturdu. 

Geçer''in FED kararı ve ekonomiye bırakacağı etki üzerine açıklamaları şu şekilde:

"Her ne kadar piyasada bazı kesimler 50 baz puanlık artış beklese de ben pek ihtimal vermiyorum. 50 puanlık artış kripto ve riskli piyasalarda satış baskısı yaratabilir. Altında hafif bir geri çekilme gözlenecektir ancak bunu bir düzeltme hareketi olarak görüyorum arkadaşlar. Altında rekor beklentimi korumaya devam ediyorum. 2023 için yükselişine mutlaka devam edecektir. Yaşanan gerileme oldukça normal, şaşırmayın. Uzun vadeli olarak artmaya devam edecektir. ''FED''den faizleri yükseltmeye yönelik bir karar çıkacaktır ancakk ​​​ben 25 baz puanlık bir artırım bekliyorum. Mayıs ve Haziran toplantılarında da yine 25 puanlık artışlar şeklinde devam edilerek, faizlerin 5.25-5.50 seviyelerine yükseltileceğini düşünüyorum.

Bankacılık krizi FED''in 50 puanlık artış yapmasını engelleyecektir muhtemelen ancak şunu söyleyelim hala enflasyonun oldukça yüksek olması ve hedeflenen %2''lik enflasyondan uzakta bulunulması faiz artırımlarının uzun süre, en az 6 ay boyunca 5.25-5.50 seviyelerinde tutulacağını gösterir. Yıl sonuna kadar faizler sabit tutulacaktır haziran sonrası süreçte ancak aralık ayı gibi belki faiz indirimi konuşulabilir eğer enflasyon kontrol edilirse Enflasyon düşüş eğilimine girince özellikle de çekirdek enflasyon verileri düşünce FED faiz indirimini konuşacaktır.

"BUNU BEKLEYENLER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK"

Mart ayı itibariyle FED''in faiz indirimini bekleyen arkadaşlar ya da sabit tutmasını bekleyen arkadaşlar büyük bir yanılgı içerisinde bunu söylüyorum. En son Credit Suisse ile "Bakın bu iş Avrupa''ya da sıçrayacak" eğilimi yaratılmak istendi ancak kimsenin bunu yediği yok. ABD''de Silikon Vadisi Bankası''nın batmasının ardından pek çok banka batıyorum dedi, ABD yönetiminin umrunda bile olmadı en sonunda 11 banka bir araya gelerek 30 milyar dolar koydu ve bu bankayı kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.

2008 gibi bir krizle karşı karşıya değiliz. Piyasalar ve Merkez Bankaları arasında bir savaş var. Piyasalar da bankalar da para kazanmak istiyor. Bunun yolu da faizlerin düşmesi elbette, merkez bankaları da diyor ki bizim kriterimiz enflasyon o yüzden sizin bu operasyonlarınızın bizde bir karşılığı yok kardeşim diyorlar. 16 Mart itibariyle biliyorsunuz Avrupa Merkez Bankası tam 50 baz puanlık bir artırım yaptı. Sonrasında da piyasalar dedi ki, "Bakın Avrupa Merkez Bankası piyasaları tedirgin etmemek için ancak 50 puan artırabildi" 

İyi de kardeşim, zaten 50 yükseltilecekti, siz dediniz 75 olacak diye. Böyle bir şey yoktu yani. Avrupa Merkez Bankası hem işsizliği hem de enflasyonu kontrol ederek bu artırımları yaptı. Gayet de makul hareketlerdi. ABD tarafından da benzer söylemler geliyor. Powell''ın senato ve piyasalara yönelik konuşmalarında da aynı şeyler görüyoruz ve küresel piyasalarda da Powell''ın sözlerine paralel ifadeler kullanılıyor. 

"FED GERİ ADIM ATMAYACAK"

3 tane banka battı diye ya da Avrupa''da credit suisse gibi bir banka zora girdi diye biz faiz politikamızdan vazgeçmeyeceğiz diyorlar. Eğer ki FED faiz artırımından erken vazgeçerse ya da yanlış yola girip faizi indirirse bunun bedelini önümüzdeki süreçte çok ağır öder. Herkes aynı fikirde ancak piyasalar tabii ki para kazanmak istedikleri için bir takım haberleri pompalamaya devam ediyorlar ancak günün sonunda FED politikalarını değiştirmeyecektir. 

Gelelim özete, FED yarın 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapmayacak. ÜFE verisine bakıyorsunuz, evet yüksek ama düşüş eğilimine girmiş. Şu an için zaten 50 puanlık bir artış yapmaya da gerek yok. Demek ki işe yarıyor, maya tutmaya başlamış ve ABD diyor ki "Kardeşim enflasyon yüksek ve ben faiz artırımına devam edicem ama sizin düşündüğünüz gibi 50 puan artırmayacağım ya da sabit tutmayacağım. Verilere göre gideceğim."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar