Dolar sahiplerinin kaderi buna bağlı! Merkez Bankası 4 gün sonra resmen açıklayacak

Dolar sahiplerinin kaderi buna bağlı! Merkez Bankası 4 gün sonra resmen açıklayacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) perşembe saat 14.00'da faiz kararını belirlemek için Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirecek. Alınacak karar, Türkiye'de dolar kurunun yukarı ya da aşağı yönlü hareketine doğrudan etki edecek.

Covid-19 pandemisinden bu yana gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından peşi sıra faiz artırımları gelmekte. Türkiye''de ise, hakim görüşün ve ekonomistlerin tavsiyesinin aksine, TCMB tarafından kararlı şekilde faiz indirimi kararları alınmaya devam ediyor. 

21-22 Mart''ta toplanacak olan ABD Merkez Bankası''nın (FED), yaşanan bankacılık krizinin ardından vereceği karar merakla beklenirken, döviz sahiplerinin kaderini etkileyecek bir diğer gelişme de yalnızca bir gün sonra Merkez Bankası''nın kararı ile gelecek. İki kararın ardından dolar kurunda yukarı ya da aşağı yönlü bir kırılmanın yaşanma ihtimali ise ekonomistlere göre oldukça muhtemel. 

25 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLENİYOR

TCMB, ekonomide referans aldığı  ''Faiz Sebep, Enflasyon Netice''  teorisine uygun olarak, artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşın bu toplantıdan da faiz indirimi kararı çıkabileceğinin sinyallerini günler öncesinden verdi. TCMB''nin başına Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu''nun geçişinin ardından piyasalarda hiçbir şekilde faiz artırımına yönelik bir beklenti oluşmazken, perşembe günü yapılacak PPK toplantısından faizi sabit tutma kararı ya da 25 baz puanlık bir faiz indiriminin çıkacağı tahmin edilmekte. 

FED KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Dolar kurunun Türk lirası karşısındaki performansını belirleyecek Merkez Bankası kararının yanı sıra, uluslararası piyasalarda etki yaratacak olan FED kararı ise daha baskın bir sonuç doğuracak. ABD''de Slikon Vadisi Bankası''nın batışıyla başlayan ve beraberinde birçok bankanın iflas açıkladığı kriz süreci henüz soğumuş durumda değil. 

Yaşanan iflasların, yapılacak radikal bir faiz artırımıyla batma tehlikesi bulunan bankaları daha da tehlikeye sokabileceği ve krizin bir domine etkisi yaratabileceği belirtilirken, FED toplantısından en fazla 25 baz puanlık bir faiz artırımı kararı çıkması bekleniyor. 

TÜRKİYE''DE DOLAR KURUNA NE OLACAK?

Türkiye, cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri için 14 Mayıs''ta sandık başına gitmeye hazırlanırken, gerek uluslararası piyasalarda gerekse de iç piyasada yaşanan gelişmelerin dolar kuruna radikal bir etki yapmaması, uygulanan seçim ekonomisinin yaklaşık 2 ay daha sürdürülmesi bekleniyor. Bu nedenle normal şartlarda, TCMB''nin alacağı 25 baz puanlık indirim kararına ilaveten, FED tarafından gelecek 25 baz puanlık faiz artırımının dolar kurunda ciddi bir yukarı çıkış manasına gelecek olmasına karşın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın piyasaya kapı arkası müdahalelerinin devam edeceği ve dolar kurunun 19 bandının üstüne çıkmayacağı tahmin edilmekte. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar