Bakan Bilgin'den prim mağdurlarını sevindiren haber: EYT'de kapsam resmen değişiyor

Bakan Bilgin'den prim mağdurlarını sevindiren haber: EYT'de kapsam resmen değişiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT başta olmak üzere emeklilik konusunda mağduriyet yaşayan kesimlerin taleplerini dinledi. Bilgin, görüşme sonrasında bazı kademelerde prim gün sayısının düşürüleceğini belirtirken, açıklama yüz binlerce vatandaşı heyecanlandırmaya yetti.

Coşkun Çelik / Günboyu 

28 Şubat''ta Meclis''te kabul edilen EYT düzenlemesiyle birlikte ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolu açılırken, bu ekleme ile birlikte Türkiye''deki toplam emekli sayısı da 15 milyonun üzerine çıkmış oldu. Buna karşın toplumda hala çok sayıda mağduriyet yaşayan kesimin bulunması, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in mesaisini artırmış durumda. 

2 Şubat''ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda eklenen ''kademeli prim'' sistemi ile EYT''li olabilmek için gereken 5000 prim gün sayısı, 5925''e kadar yükseltilirken, haftalar içerisinde emekli olma hayalleri kuran yüz binlerce vatandaş, alınan karar sonucu birkaç yıl daha beklemek zorunda kalmış oldu. 

Buna karşın seçim öncesi yeni bir gelişme bekleyen mağdurlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin (TCMB) 7 Nisan''da çalışmalarına son vermesi ile tamamen umutsuzluğa kapılırken, prim mağdurlarının yüzünü güldüren yeni gelişme Bakan Bilgin''in, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ile yaptığı görüşmeden geldi. 

5 YIL DAHA ERKEN EMEKLİLİK İÇİN ONAY VERİLDİ

Türkiye''de emekliler SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olarak toplamda üç farklı sınıfda konumlandırılırken, özellikle Bağ-Kur''lu çalışanlar için aranan 9000 prim günü şartı çok sayıda şikayeti beraberinde getiriyordu. ATO Başkanı Gürsel Baran, Bakan Bilgin ile yaptığı görüşmede iş dünyasının sorunlarının yanı sıra Bağ-Kur ve prim mağduriyeti konusundaki şikayetleri de aktardığını belirtirken, Bağ-Kur''lu işverenlerin emekliliği için gereken 9000 prim gün sayısının düşürülmesini talep etti.

Bakan Bilgin ile yaptığı görüşmenin ardından yazılı bir açıklamada bulunan Baran, söz konusu talebin olumlu karşılandığını belirterek, Bağ-Kur''lu prim mağdurlarına bekledikleri müjdeyi verdi. İşverenlerin sundukları istihdam oranına göre emekliliklerinin erkene çekilmesini içeren bir düzenlemenin hazırlandığını aktaran Baran, "4A olarak tanımlanan işçi, 4C olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7200, 4B olarak tanımlanan yani işverenler için ise bu süre 9 bin gün uygulanıyor." ifadelerini kullandı. 

EYT''DE PRİM MAĞDURLARININ KADERİ NE OLACAK?

Buna karşın, Bağ-Kur''un yanı sıra Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında ''kademeli prim'' engeline takılan yüz binlerce mağdurun ise durumunda yeni bir gelişme bulunmuyor. TBMM''nin 7 Nisan''da kapanmasının ardından, EYT kapsamına dahil edilebilmeleri için kanun değişikliğinin şart olduğu mağdur kesim, Meclis''in seçim öncesi ek bir mesai yapıp yapmayacağı konusunda merak içerisinde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, gerekirse sabahlara kadar çalışacaklarını ilan ederek, Millet İttifakı''nın EYT''de 5000 prim gününe dönüş için destek vermeye hazır olduğunu, AKP ve MHP''nin kabul etmesi halinde Meclis''i yeniden açarak, seçim öncesi bir düzenlemeyi geçirebileceklerini aktardı. Buna karşın Özel''in teklifine, AKP ve MHP''li milletvekillerinden olumlu bir yanıt gelmedi. TBMM Genel Kurulu''nda 28 Şubat''ta kabul edilen EYT tasarısında, İYİ Parti''nin ''kademeli prim kaldırılsın'' teklifi de, yine Cumhur İttifakı mensubu vekiller tarafından reddedilmişti. 

Meclis''in gelecek hafta içerisinde ek mesai için toplanmaması ise, EYT''de en yakın tarihi otomatik oklarak Haziran ayına ertelemiş olacak. 14 Mayıs seçimleri öncesi temponun yükselmesi, Meclis''i seçime birkaç hafta kala açılamaz hale getireceğinden ötürü, mağdurların son ümidi gelecek haftaya kalmış durumda. Aksi halde, 14 Mayıs''ta sandıktan çıkacak sonuçlar ışığında kurulacak olan yeni Meclis''in faliyetlerine Haziran ayının ilk haftasında başlaması beklenirken, EYT''de kapsamın genişleyip genişlemeyeceğinin ise seçim sonuçlarına göre değişiklik gösterebileceği belirtilmekte. 
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar