İslam Memiş'ten altın sahiplerini korkutan uyarı: ''Sadece bir gününüz kaldı''

İslam Memiş'ten altın sahiplerini korkutan uyarı: ''Sadece bir gününüz kaldı''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, TGRT Haber canlı yayınında piyasaları değerlendirdi: Emtia fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendiren Memiş, "Altında yeni rekorlar gelecek mi?" sorusuna yanıt verdi.

Turgay Sakarya / Günboyu 

Türkiye''de her sınıftan yoğun bir ilgi gören altın, son günlerde yaşanan yükselişlerin ardından yatırımcının yeni gözdesi olmayı başarmış durumda. 

Küresel piyasalardan ve özellikle ABD''den gelen ekonomik verilerin ardından hızlı bir yükseliş grafiği sergileyen xauusd paritesi, 2050 dolar bandına yaklaşarak son yılların en yüksek değerine ulaştı. Yaşanan yükselişler birikimini altın olarak muhafaza eden vatandaşları sevindirirken, gelinen seviyenin zirve olup olmadığı konusunda tereddüt yaşayan milyonlarca yatırımcı ise uzman isimlere "Satış yapmalı mıyım?" sorusunu yöneltmeye başladı. 

Kendisine yöneltilen sorularu yanıtlayan ve emtia piyasalarındaki dalgalanmalar üzerine görüşlerini paylaşan İslam Memiş, "Altında yükseliş devam edecek mi?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi .

"Evet edecek, çünkü gram için daha 1400-1500 lira seviyeleri var yaz aylarında. Özellikle haziran ayından sonra. Bu yüzden altın fiyatlarında ''rekor'' kelimesini çok duyacağız önümüzdeki günlerde.

Altında pozitif seyir hala devam ediyor. Ons zaten yüksekti, ABD''den gelen enflasyon verilerinin ardından duruşunu daha da güçlendirmiş oldu. Arkasından dolar/TL''nin de yükselmesi gram altını desteklemeye yardımcı oldu ve 1320-1325 lira seviyelerinde şu anda alım yapılabiliyor altın için

DİP FİYATTAN ALTIN ALMAK İÇİN SON FIRSAT

Eğer uzun vadeli bir yatırımcıysanız altında alım fırsatı devam ediyor. Kısa vadeli düşüşler teknik olarak mutlaka olacaktır zaman zaman. Bunlar da yılın son alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. İyi yakamak lazım bu düşüşleri çünkü her zaman gelecek fırsatlar değil. Kısa vadede teknik olarak bir düzeltme önümüzdeki haftalarda yaşanabilir. 1985 ve 1960 dolar bant aralığını takip etmek gerekiyor. 

1960 ile 1985 dolar seviyesinin karşısındaki gram altın ne kadara tekabül ediyorsa, oradan alım yapıp yılı tamamlamak gerekiyor. Çünkü kalan günlerde dip fiyattan altın almak için bir fırsat olmayacaktır. Önümüzdeki aylarda 1400-1500 lira seviyelerini konuşmaya başlayacağız. 

HAZİRAN SONRASI ALTIN UÇUŞA GEÇECEK

Gelecek hakkında yorum yaparken elbette o gün yaşanacak koşullara göre tekrar değerlendirmelerde bulunmak gerekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) ne gibi politikalar üreteceği, mevcut ekonomik anlayış devam edecek mi? Hükümet devam edecek mi? Yeni hükümet gelirse nasıl bir anlayış olacak? gibi sorular önemli olacaktır ancak şu anda bakıldığında, evet yükseliş mutlaka devam edecektir gibi görünüyor. 

DÖVİZ TÜRK LİRASI KARŞISINDA DEĞERLENECEK

Emtia fiyatlarının yanı sıra, şu anda Kapalıçarşı''da 20 TL''yi gören bir dolar kuru mevcut. Yine Euro/dolar paritesi yükselişe devam ediyor. Bu yıl, özellikle yaz aylarında Euro''nun dolar karşısında da değerlenmeye devam edeceğini düşünüyorum ve sonuç olarak yaz aylarında Euro/TL için 27-28 lira seviyelerinin yaşanması oldukça muhtemel gözüküyor. 

ELİNDE NAKİT OLAN YATIRIMCI NE YAPMALI?

Herhangi bir yatırım aracına girmek için geç kalmış vatandaşlara şöyle söyleyeyim, zararın neresinden dönerseniz kardır. Neye ihtiyacınız varsa, şu anda döviz, altın ya da benzer araçlarda herhangi bir gerileme emaresi bulunmuyor. O yüzden uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülüyorsa, neye girilirse girilsin bir getiri alınması muhtemel görünüyor. 

Ancak ABD Merkez Bankası (FED) tarafından gelecek ay son bir faiz artırımı kararının çıkması, buna karşın Avrupa Merkez Bankası''nın faiz artırımına devam etme sinyalleri vermesi, bir ihitmal Euro''nun dolar karşısında daha fazla değer kazanabileceği olarak yorumlanabilir. 

Faiz artırımlarının ABD tarafında kesilmesi altını ciddi bir yükseliş trendine sokacak, Avrupa''dan gelen haberlerle birlikte de dolarda nispeten bir geri çekilme yaşanabilir ancak büyük bir düşüş beklemek çok gerçekçi olmayacaktır. Yaptığım yorumlar elbette bir tavsiye değil, sadece teknik analiz olarak ve kişisel görüş noktasında yaklaşmak gerekiyor. Burada birikimin tamamını tek bir araca yatırmak mantıklı değil. Her zaman belirtilir, yumurtaları tek bir sepete koymayın diye. O yüzden "2023 altın ve gümüşün yılı olacak" yorumumu korurken, aynı zamanda Euro tarafındaki fırsatı da değerlendirmenin mantıklı olacağını düşünüyorum. 




















 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar