Bakan Bilgin'den son dakika staj mağdurları açıklaması: ''2. torba yasada vardı ama...''

Bakan Bilgin'den son dakika staj mağdurları açıklaması: ''2. torba yasada vardı ama...''
7 Nisan'da TBMM'nin kapanmasıyla birlikte EYT düzenlemesinde yeni adımlar gelmezken, tasarının kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yeni bir açıklama yapıldığı iddia edildi.

Deniz Dallı / Günboyu 

28 Şubat''ta Meclis''ten geçen EYT düzenlemesi, 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açarken, söz konusu tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) Resmi Gazete''ye staj ve çıraklık mağdurlarını içermeyecek maddeler ile gönderildi. 

8 Eylül 1999 öncesinde staj girişleri olmasına karşın, SGK mevzuatlarınca ''kısa süreli çalışma'' kolu altında gösterilen stajyerler, bu sebeple emeklilik için yıllarca beklemek zorunda kalacak. 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce toplumun birçok kesimine yönelik iyileştirme hamleleri yapan AKP hükümetine seslenen mağdurlar, TBMM''de yapılacak yeni bir kanun değişikliği ile emekli olabileceklerini açıklamalarına karşın, 7 Nisan tarihinde oturumlara son veren Meclis, staj ve çıraklık mağdurlarının da beklentilerini suya düşürmüş oldu. 

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Meclis''e getirilecek 2. torba yasa içerisinde staj ve çıraklık mağdurlarının yer alacağını iddia etmesine karşın, söz konusu 22 maddelik yasa seçimlerden önce gündeme getirmedi. AKP, her ne kadar seçim çalışmalarında "EYT sorunu tarihe karıştı" propagandası yapıyor olsa da, halihazırda prim ve staj konusunda yaşanan yüz binlerce mağduriyet çözüme kavuşturulmadı. 

"2. TORBA YASADA VARDI AMA BİZ ÇIKARTTIK"

Tüm bu gelişmelerin üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz aylarda söz konusu tartışma için "Staj mağduriyeti diye bir şey yoktur. Ortada iş akdi bulunmuyor. Bu yalnızca eğitim faaliyetidir ve yapılan sigortanın da kapsamı ''sağlık'' ile sınırlıdır. Dolayısıyla ortada prim olmadığından, işe başlangıç olarak kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı. 

Son olarak Önal, sosyal medya hesabından gündeme bomba gibi düşen bir iddiayı paylaştı. 14 Mayıs''ta yapılacak 28. dönem milletvekilliği seçimlerinde Ankara''dan 2. bölge 1. sıra adayı gösterilen Bilgin, seçim çalışmaları kapsamında ilçe ilçe gezmekte. Twitter''da Önal''ın kendi bölgelerine ziyarete geldiğini söyleyen bir staj ve çıraklık mağduru, "Bugün sayın Bakanımız Vedat Bilgin ilçemize geldi .Bende kendimi tanıttım ve staj konusunu sordum . 2. Torbada vardı biz çıkarttık dedi" şeklinde bir iddia ortaya atarken, söz konusu paylaşımı Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal da kendi hesabından paylaştı. 



Staj meselesine karşı çıkışı ile tanınan Bakan Bilgin, geçtiğimiz aylarda kullandığı sözler nedeniyle meydanlarda gösteri yapan binlerce mağdur tarafından "İstifa" sloganlarına muhatap olmuştu. Bilgin''in böyle bir açıklama yapıp yapmadığı henüz bilinmezken, sosyal medyada binlerce stajyeri, iddialara sert şekilde tepki gösterdi. 

STAJYERLER İÇİN SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Meclis, seçimler nedeniyle 7 Nisan''da çalışmalarını tamamlamış olsa da, TBMM''nin yeniden toplanması için herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Buna karşın, Nisan ayı içerisinde yeniden mesaiye başlanılmaması halinde Meclis''in, seçimlere 2 hafta kala toplanması ise ihtimal dahilinde bulunmamakta. 

Bu nedenle Erdoğan tarafından önümüzdeki hafta içerisinde bir müjde açıklanmaması halinde staj meselesi en erken olarak Haziran ayında, yeni TBMM''nin sorumluluğuna kalmış olacak. AKP hükümetinin mağduriyetin gidilmesi yönünde bir karar vermesi halinde ise, geçtiğimiz haftalarda Millet İttifakı''nda yer alan partiler tarafından yapılan açıklamada, TBMM''nin yeniden mesaiye başlamasına destek verileceği ilan edilmişti. 

SEÇİM SONUCU STAJYERLERİN KADERİNİ ETKİLEYEBİLİR

Geçtiğimiz haftalarda gazeteci Esra Elönü''nün konuğu olan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin AKBAŞOĞLU, staj konusunda net ifadeler kullanmamasına karşın, söz konusu meselenin EYT''den ayrı bir başlıkta değerlendirildiğini ve lüzum görülmesi halinde seçimlerden sonra gündeme alınabileceğini açıklamıştı. 

İktidarın aksine, muhalefet kanadından yapılan açıklamalar ise çok daha net bir tablo ortaya çiziyor. Millet İttifakı''nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde hızlı bir şekilde EYT mağduriyetlerini tamamen çözeceklerini belirtirken, staj ve prim konusunda sorunların ortadan kalkacağına yönelik söz verdi. 

Kılıçdaroğlu''nun açıklamalarının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmalarda birçok kez iktidara geldiklerinde yapacakları ilk işin staj mağduriyetine son vermek ve bu kişileri emekli yapmak olduğunu belirtti. 



 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar