İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: ''Yarın tarihi bir gün olacak''

İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: ''Yarın tarihi bir gün olacak''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, geçtiğimiz haftalarda yaptığı uyarı ile ons fiyatlarının son kez 2000 doların altına düşeceğini belirtmişti. Bugün altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından konuşan uzman isim, yarından itibaren tarihe geçecek gelişmeler için 'Hazır olun' uyarısında bulundu.

Damla Baylan / Günboyu 

Son haftalarda emtia piyasalarında yaşanan yükselişlerin ardından çok sayıda yatırımcının ilgisi de altına kaymış durumda. 2050 dolar sınırı görerek son yılların zirvesini yaşayan xauusd paritesi, ekonomistlerin ''teknik düzeltme kapıda'' uyarılarının ardından haftaya sert bir düşüşle başladı ve 1981 dolara kadar düştü. 

Türkiye''de altın alanında en yetkin isimlerin başında gelen ekonomist İslam Memiş, bu hafta yaşanacak kayıpları geçtiğimiz günlerde haber vermiş ve "2023 yılı için son kez 2000 doların altından alım yapma fırsatı geliyor. Ons için 1980 ve 1960 seviyelerini direnç olarak düşünüyorum. Yapılacak teknik düzenleme ile kısa süreli bir düşüş yaşanacaktır ancak kimse paniğe kapılmasın. 

"YAŞANANLAR FRAGMANDI, GERÇEK FİLM ŞİMDİ BAŞLIYOR"

Altında yükselişler bununla sınırlı kalmayacak. Henüz yaşananlar fragman, asıl film şimdi başlıyor. Ons için yaz aylarının sonunda, yıl kapanışına doğru 2350 dolar hedefimiz güncelliğini koruyor. Aynı şekilde gram altın için 1500 lira tahmininde bulunmuştuk ancak yaşanan sıçrama oldukça erken geldi, bu nedenle gram da sene sonunu 1600-1700 TL bandında kapatabilir. Çünkü 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerin ardından piyasalar, TL''de ani bir değer kaybı bekliyor. Bu da haliyle dolar/TL paritesini yukarı çekecek. Altının hem uluslararası piyasalarda değerlenmesi, hem de gram altının fiyatını belirleyecek olan döviz türünde artış yaşanması aslında emtiaların Türk lirası türünden alım fiyatlarında tarihi zirvelerin peş peşe kırılacağı anlamına geliyor. 

ABD''de yaşanan bankacılık krizi, özellikle Silikon Vadisi Bankası''nın iflas etmesiyle birlikte peşi sıra birkaç bankanın daha batmış olması, kriz ortamlarının vazgeçilmezi ve ''güvenli liman'' olan altına ilgiyi beklediğimizden erken bir tarihe çekmiş oldu. Zaten söylediğim "2023 altının yılı olacak" sözü, aslında çok daha etkili ve istikrarlı bir yükselişle beraber gerçekleşecek gibi durmakta. 

ABD Merkez Bankası (FED), son yayınlanan verilerin ardından ekonominin soğuduğuna emin olmuş durumda. 21-22 Mart tarihli toplantının da tutanakları kamuoyu ile paylaşıldı. Henüz o toplantıda ellerinde son veriler olmamasına karşın, faiz artırımını durdurma meselesini ciddi ciddi tartışmışlar ki yeni verilerin ışığında benim tahminim, son kez mayıs ayında bir 25 baz puanlık faiz artırımına gidilecektir. 

Peki bunun altın için önemi ne? Altın fiyatlarını yükselten iki temel şey bulunur. Birincisi FED tarafından verilen faiz kararları. Şu çok açıktır ki, ABD''de faizler düşme eğilimi gösterdiğinde, dünya genelinde altın fiyatları yükselmeye başlar. Yaz aylarından sene sonuna kadar da FED tarafından faizlerin sabit bırakılacağı düşünülürse, haziran sonrasında ons başta olmak üzere tüm emtia türlerinde sert ve uzun soluklu bir yükseliş beklemek mümkün. Altın için boğa sezonu, bu yaz ayında başlayacak. 

İkinci neden ise uluslararası yaşanacak bir kriz ihtimali. Elbette bu bazen Rusya ve Ukrayna arasında olduğu gibi iki ülkenin savaşına yönelik olabilir ya da covid-19 pandemisine benzer bir süreç yaşanabilir. Elbette böyle şeyleri temenni etmeyiz ancak çıkabilecek büyük ölçekli bir kriz, doğal olarak yükselecek altını daha da ivmelendirecek ve bir nevi katalizör görevi görecektir. 

"GRAM ALTIN SAHİPLERİNE BÜYÜK BİR TUZAK KURULUYOR"

Söylemekten dilimizde tüy bitti ancak tekrar ediyoruz. Bu tür teknik dengelemeler, aşağı yönlü düzeltme hareketleri normaldir. Hep olmuştur, bundan sonra da olacaktır. Yaşanan her kayıpta "eyvah, yandık bitiyoruz" hallerine bürünmek, cebinizdeki yatırımın uçup gitmesine neden olur. Panik satışı yapmayı aklınızdan çıkarın. Altının uzun düşünmeniz halinde değerlenmeme ihtimali bulunmuyor, bu çok açık. Yıl sonunda 2350 dolar seviyesi geçilecektir. 

"Altın düşecek mi?" şeklindeki soruları da aklınızdan çıkarın. Bana en fazla sorulan soru bu. Evet, düşecek. Ancak bir düşecekse, hemen ardından iki yükselecek. Hiçbir zaman düşmeyen, sadece yükselen bir yatırım aracı dünya üzerinde bulunmuyor. Bu nedenle düşmeyi ve kısa süreli kaybetmeyi öğrenmeniz gerekiyor. 

SATIŞ YAPACAĞIM DİYENLERLERE "SAKIN" DİYORUM!

Bazı arkadaşlar, mevcut fiyatların ''zirve'' olduğunu iddia ederek, satış yapma konusundaki isteklerini aktarıyorlar. Sakın diyorum sakın. Türkiye''de hala en ucuz şeyler döviz ve emtialar diyebilirim. Yalnızca altına odaklanmakta da fayda görmüyorum, son iki senede değerini yüzde 650-700 oranında yükselten gümüş madeni de cazibesini korumaya devam ediyor. Belki de 2023 içerisinde getiri bakımından altını geçecektir. 

Önümüzde bir seçim dönemi var ve sandıktan kim çıkarsa çıksın, ekonomi politikalarındaki anlayış değişecektir. Uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye hakkında yayımladıkları raporlarda, neredeyse tamamında bir görüş birliği bulunuyor. Bu da, TL''nin şu an için olması gerektiğinden çok daha değerli olduğu ve seçimlerin ardından daha adil bir kur aralığına geleceği. 

Bu şu demek, dolar kuru aslında 24-25 liralara geldi ancak seçim ekonomisi nedeniyle baskılanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçimlerin ardından, ani bir kur krizi yaşanmaması için bu baskıyı hemen çekmeyecek olsa da, er ya da geç gevşetmek durumunda kalacak. Haliyle kur, serbest piyasadaki değerine yükselmeye başlayacak ki, ABD ve İngiltere merkezli bankaların tahmini yaz sonları için 25 lira civarında. 

"ALTINDA TARİHİ GÜNLER BAŞLIYOR"

Altın sahipleri ya da alım yapmak isteyenler kendilerini yarın için hazırlamalı. Çünkü ben, bu haftanın 2000 dolar altında alım yapabilmek için, başka bir deyişle dip fiyattan altına girmek için son fırsat olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde test edilen 2050 seviyesi, hafta bitmeden yeniden yoklanabilir. Senenin geri kalanında da yeni bir düşüş beklemiyorum. Elbette teknik düzeltmeler, aşağı yönlü kırılmalar olacaktır ancak bir daha xauusd için bu seviyeleri görme ihtimalini oldukça düşük buluyorum. 

Memiş, yaptığı yorumların yalnızca kendi görüşleri olduğunu ve hiçbir zaman vatandaşlara yönelik yatırım tavsiyesi vermediğinin altını çizdi. 














 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar