Staj ve çıraklık mağdurlarının borçlanma hakkı belli oldu: İşte emsal kararın gerekçesi

Staj ve çıraklık mağdurlarının borçlanma hakkı belli oldu: İşte emsal kararın gerekçesi
28 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşan EYT düzenlemesinin kapsamına alınmayan staj ve çıraklık mağdurlarının, borçlanma hakları konusunda yeni bir gelişme yaşandı. 2016 yılında Yargıtay tarafından verilen yurt dışı stajyerine borçlanma kararının gerekçesi ilk kez ortaya çıkmış oldu.

Damla Baylan / Günboyu

28 Şubat''ta Meclis''ten geçen EYT düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak resmen yasalaştı. Düzenlemeden yararlanamayacak yaklaşık 250 bin staj ve çıraklık mağduru için bir süredir tartışılan ''yurt dışı stajyerlere yönelik borçlanma hakkı'' konusunda ortaya çıkan mağduriyetin gerekçesi belli oldu.

Yurt dışında yapılan staj girişinin Türkiye''de geçerli sayılmasına yönelik Yargıtay kararı sonrası süreci mahkemeye taşımaya hazırlanan staj mağdurlarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Onur Önal''dan çarpıcı bir uyarı geldi. 

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Yargıtay''ın staj meselesinde hiçbir adım atamayacağını belirterek, 2016 yılında verilen Yargıtay kararının da gerekçesini ilk kez takipçileriyle paylaştı. 

Söz konusu kararın, iki ülkenin çalışma mevzuatlarında ve yasalarında yer alan iş sınıflandırmasındaki farklar göz önüne alınarak verildiğini belirten Önal, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli olabilmesinin tek yolunun Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne (TBMM) gelecek bir yasal düzenleme olduğunu ifade etti.

"ALMANYA''DAN KARARIN GEREKÇESİ İSTENDİ"

2016 yılındaki Yargıtay kararının emsal oluşturacağına yönelik açıklamalar yapan SGK Uzmanlarının konu hakkında bilgisiz ve cahil olduğunu belirten Önal, söz konusu dava üzerine şu ifadeleri kullandı

"Ben yurt dışındaki stajyerlerin kabulünü size anlatayım. Almanya''da staj gören bir vatandaş, Türkiye''ye geliyor ve oradaki çalışmalarını 3201 sayılı yasada yer alan "yurt dışı borçlanma hakkı" kapsamında kabul ettirmek istiyor. Almanya''daki gurbetçi vatandaş geliyor, SGK''ya giderek "Ben Almanya''da çalıştım, staj yaptım ve onun için borçlanma yapmak istiyorum" diyor. SGK''daki memur da "Staj yapmışsan olmaz. Normal çalışma ancak borçlanabilir. Staj bizde iş girişi sayılmaz" cevabını veriyor.

Bu gurbetçi vatandaş da gidiyor mahkemeye, SGK''nın cevabına karşılık dava açıyor ve mahkemede de SGK''nın avukatı diyor ki staj kısa vadeli bir çalışma koludur, normal iş ise uzun vadeli bir çalışma koludur.

Hakim bu açıklamalardan sonra bir evrak yazıyor ve gönderiyor Almanya''ya, "Sizde staj kısa vadeli mi, uzun vadeli mi çalışma kapsamına giriyor?"  şeklinde soru yöneltiyor. Almanya''daki kurumlar da cevap veriyor "Bizde öyle kısa vadeli, uzun vadeli ayrımı yoktur. Bizim ülkemizde staj da dahil olmak üzere çalışan herkes normal çalışma olarak gözükür. Staj da normal iştir" yanıtını veriyorlar. Hakim de bu gelen cevaba göre "borçlanması kabul edilir" diye karar veriyor. 

Dolayısıyla, Türkiye''de staj için bir borçlanma yapılması mümkün değil." dedi 

"STAJYERİN EYT KAPSAMINA GİRMESİ İÇİN MECLİS ŞART"

Söz konusu Yargıtay kararı hakkında konuşmaya devam eden Önal, "Bizde böyle bir karar verebileceği, bunu temellendirebileceği yasa bulunmuyor arkadaşlar. Yasa olmadan hakim nasıl karar versin? Dediğim gibi Meclis''e gelir ve bu çalışma statüsü, torba yasa ile değişirse ancak o zaman emeklilik yolu açılır. İnancımız o ki bu yasa TBMM''ye gelecektir." ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar