Staj ve çıraklık mağdurlarını umutlandıran tarih: ''8 gün içinde bu iş bitecek''

Staj ve çıraklık mağdurlarını umutlandıran tarih: ''8 gün içinde bu iş bitecek''
TBMM'de kabul edilen EYT düzenlemesinin kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları için umut veren gelişmeler yaşanıyor. 14 Mayıs seçimleri nedeniyle çalışmalarını 7 Nisan'da durdurması beklenen Meclis'in, son olarak 2. torba yasayı gündeme getireceği iddia edildi.

Mustafa Balcı / Günboyu

Şubat ayının başında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan geçen ve 28 Şubat tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçerek Resmi Gazete''de yayınlanan EYT düzenlemesi, muhalefetin ısrarlı tekliflerine rağmen staj ve çıraklık sigortası mağdurlarını kapsayacak bir düzenleme içermedi. 

Çoğunluğu meslek lisesi ve çıraklık okullarından mezun olmuş kişilerden oluşan yaklaşık 250 bin staj mağduru, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına yönelik değişiklik içeren bir yasa teklifinin Meclis''e getirilmesi için gün sayıyor. Staj girişleri 8 Eylül 1999 tarihinden öncesine dayansa da, ''kısa süreli çalışma'' statüsünde gösterilen staj faaliyeti, yasalara göre emeklilik için bir başlangıç teşkil etmiyor. 

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, torba yasaya eklenecek bir madde ile staj mağduriyetinin tamamen ortadan kaldırılacağını iddia ederken, geçtiğimiz hafta Meclis''e getirilen torba yasada EYT''nin kapsamını genişletecek herhangi bir madde yer almadı. Önal, staj mağduriyetinin yer alacağı düzenlemenin 22 maddeden oluşacak 2. torba yasada yer alacağını belirtirken, Cumhur İttifakı''nın 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlere staj mağduriyetini sonlandırmadan girmeyeceğini iddia etti. 

8 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Halihazırda SGK memurları tarafından EYT''lilerin başvuruları değerlendirilirken, devlet kurumlarındaki takvimler de 14 Mayıs''ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerine göre ayarlanıyor. Seçim kararının alınmasını takiben tatile girmesi beklenen TBMM, yoğun gündem nedeniyle çalışmalarına ara vermeden devam ederken, Meclis''in faaliyetlerini sonlandıracağı tarihin 7 Nisan olacağı iddia edilmekte. 

"MİLLET İTTİFAKI''NDAN STAJYERLERE KESİN TARİH"

Bu nedenle, staj ve çıraklık mağdurları için kaderlerini belirleyecek gelişmeler önümüzdeki hafta yaşanacak. Bazı SGK Uzmanları, şu an için stajyerleri içeren bir düzenlemenin yapılmadığını belirtirken, bir kısım SGK Uzmanları ise gelecek hafta söz konusu düzenlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilmesini beklediklerini paylaşıyor. 

Staj ve çıraklık mağdurlarını içerecek düzenlemenin, Meclis''in çalışmalarına ara vereceği tarihe kadar TBMM Genel Kurulu''ndan geçmemesi halinde ise 250 bin stajyer için en yakın tarih Haziran ayı olacak. Millet İttifakı''nı oluşturan 6 siyasi partiden de stajyerlerin emekliliğini destekler nitelikte açıklamalar gelirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidara geldikleri ilk gün staj sigortasını EYT''ye dahil edeceklerini ve mağduriyetleri bitereceklerini açıkladı. 

"SEÇİM ÖNCESİ KESİNLİKLE BİTECEK"

Muhalefetin iddialı çıkışları staj konusunda mağduriyet yaşayanların oy tercihlerini etkilerken, Milliyetçi Hareket Partisi''nden (MHP) Antalya Milletvekili Aday Adayı olarak başvuru yapan SGK Müşaviri Onur Önal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''a bir çağrıda bulundu. 

Önal, "Küçük oy oranına sahip partileri ittifaka dahil etmekten ziyade, toplumda staj ve prim mağduriyeti gibi konularda sıkıntıları olan vatandaşlara çözüm getirmek, inanıyorum ki oy açısından da çok etkili olacaktır. İddia ediyorum, şayet sayın Cumhurbaşkanımız staj ve prim konularında gerekli talimatları verirse, Cumhur İttifakı yine ilk turda kazanacaktır." şeklinde konuştu. 

20 Mart itibari ile Ankara''ya gelerek birçok devlet yetkisi ile dirsek teması kurduğunu aktaran Önal, özellikle cumhurbaşkanı danışmanları ile yaptığı görüşmeler hakkında detay vererek, staj mağduriyeti için "Bu iş seçim öncesi kesinlikle bitecek" yorumunda bulundu. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar