Dolar sahipleri isyan etmişti! O uygulamaya son verileceği açıklandı

Dolar sahipleri isyan etmişti! O uygulamaya son verileceği açıklandı
İhracat gelirlerinin yüzde 40 oranında bankalara satılmasını zorunlu kılan uygulama, aylardır ihracatçıların tepkisine sebep olmaktaydı. Söz konusu uygulamanın kaldırılacağına yönelik bir vaad de Millet İttifakı'nın ortakları arasında yer alan Demokrat Parti'nin Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp'den geldi.

Türkiye''de 15 bin doların üzerindeki ihracat bedellerinden elde edilen gelirin yüzde 25''i, işlemin yapıldığı tarihten sonra 180 gün içerisinde Türkiye''ye getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi’ne (İBKB) bağlanması ve söz konusu belgeyi düzenleyen bankaya satışının yapılması yasal bir zorunluluktu.

Bu uygulama, 15 Nisan 2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı''nın talimatı ile yüzde 40 sınırına çekildi. Kararın ardından yurt dışından düzenli olarak hammade alımı gerçekleştiren ve küresel piyasalarda çok sayıda işlem uygulayan firmalar mağdur duruma düşerken, bakanlık yetkilileri aradan geçen yaklaşık bir yıllık sürede yeni bir adım atmadı.

Türkiye''de ekonomi yönetiminin de kaderini belirleyecek olan 14 Mayıs seçimlerine 2 aydan az bir süre kalmışken, Millet İttifakı''nda yer alan 6 siyasi partiden biri olan Demokrat Parti''den ihracatçıların yüzünü güldürecek bir haber geldi.

Ekonomi Gazetesi''ne açıklamalarda bulunan Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp, söz konusu uygulamanın yarattığı sorunların büyüklüğüne dikkat çekerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde söz konusu kotanın kaldırılacağını vaad etti.

"ERTESİ GÜN HAMMADDE ALACAK PARA BULAMIYOR"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB), geçtiğimiz haftalarda aldığı karar ile kurumsal ticari müşterilerin günlük döviz alım hakkını 5 milyon dolar seviyesinden 2.5 milyon dolara indirmesinin, halihazırda sıkıntılı olan ihracat piyasasındaki endişeleri daha da yukarı çıkardığını belirten Şahinalp, "İhracat gelirlerinin yüzde 40’ının bozdurulmasına ilişkin şartı kaldıracağız. İnsanlar hakkını kullanacak. Her ihracatçı aynı zamanda ithalatçı. Bugün el koyup zorla alıyorsun, ertesi gün hammadde alacak para bulamıyor. Bu yapı da hükümetin hatalarıyla kuruldu. Hammadde, yarı mamul sektöründe dışa bağımlı hale geldik.
Yapacağımız şey kitaba göre hareket. Böyle epistomolojik kopuş filan yok bizde. İktisat da bir bilim dalı, gereğini yapacağız." ifadelerini kullandı.

"MERKEZ BANKASI KUR SATIN ALMA GÜNLERİNE GERİ DÖNECEK"

En son açıklanan enflasyon yüzde 50’nin üzerinde, faiz yüzde 8.5 ve dengesizlik çok ortada. Faizde de kurda da hepsinde kitabın gereğini yerine getireceğiz. Ciddi bir yabancı sermaye girişi başladığında kurlarda bir gevşeme olacaktır.

Bugün ihracat artık durma noktasında. İhracatçı ayakta, yüzde 2 prim verelim dediler. Model üzerine model uyduruluyor. Birinci düğme yanlış iliklendi. Diğerleri de yanlışa devam ediyor. Merkez Bankası kur satın alma günlerine gelecektir bir gün. Rezerv artırmaya başlayacaktır. Eğer yabancı sermaye akışı nedeniyle kurun çok gerilediğini görürseniz, o zaman o günkü Merkez Bankası yönetimi kitabın gereğini yapacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar