Kahramanmaraş depremini önceden bilen Baturhan Öğüt'ten yeni uyarı: Yıkıcı deprem riskinin olmadığı illeri açıkladı

Kahramanmaraş depremini önceden bilen Baturhan Öğüt'ten yeni uyarı: Yıkıcı deprem riskinin olmadığı illeri açıkladı
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili yıkan büyük depremlerin etkisi devam ederken, Kahramanmaraş depremini önceden bilen deprem uzmanı Baturhan Öğüt'ten dikkat çeken yeni bir uyarı geldi. 

MURAT BEYAZ/GÜNBOYU

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde 11 ilde büyük hasar meydana gelirken 50 binden fazla insan da hayatını kaybetti. 

Geçtiğimiz sene Kahramanmaraş''ta büyük bir deprem olacağını söyleyerek uyarıda bulunan deprem uzmanı Baturhan Öğüt, yeni uyarılarda bulundu.

Deprem uzmanı Öğüt, "Pazarcık fayı ve çardak-sürgü fayının ürettiği deprem sonrası yaptığı gerilme transferi sonucunda Çelikhan hattı ve Pütürge segmenti üzerinde bir takım deprem olmaktadır, Burada 4,5 ilâ 5,0 arası büyüklüklerde depremleri görmemiz normaldir" dedi.

Baturhan Öğüt, "Ayrıca çardak-sürgü fayı kırılırken Göksun fayını kırdığını ve burada görebiliyoruz, Çardak-sürgü fayının kırılmasının ana sebebi 5 barlık bir gerilme transferi sonucunda kırılıp 7,6 büyüklüğünde bir depremi oluşturdu. Ayrıca Adana''ya gerilme transferi olmadığını Columb gerilme transferi haritasındanda görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Öğüt, "Açıkçası, böylelikle Adana''ya ve Kayseri''ye gerilme transferi oldu ve buradaki faylar deprem riski altına girdi tezi de çürümüş oluyor yani Adana ve Kayseri üzerindeki senaryolar. 6,4''lük depremin ardından yine Adana''ya bir gerilme transferi olmadığını gerilme transferinin Güney Afrin fayı ve Güney Kıbrıs yayına olduğunu görebiliyoruz. Afrin fayı burada önemli bir rol oynuyor, fayın geometrisine baktığımız zaman kırılma esnasında doğrudan ölü deniz fayına gerilme transfer eder. Burada Kuzey Afrin fayına gerilme transferi olmadı bu sebepten dolayı Antep ve Kilis halkı bir nebze rahatlayabilir" açıklamasında bulundu.

O İLLERİ AÇIKLADI

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Öğüt şu ifadeleri kullandı:

"Hatay ana depremini Amanos segmenti kırılınca yaşadı sakıncalı değil. Bütün verilerden çıkan sonuçları göz önüne aldığımız zaman Adana ve Kayseri''de yıkıcı deprem riskinin olmadığı ortaya çıkmaktadır. Gerilme transferi olan yerlerin dışında risk barındıran yer yok."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar