Doları olana kötü haber: Seçime günler kala resmen yasaklandı

Doları olana kötü haber: Seçime günler kala resmen yasaklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son yıllarda döviz hesaplarına olan ilginin artmasının ardından bankalara bir uyarı yazısı gönderdi. Dolarda seçim öncesi frenlemeye gitmek istendiği bilinirken, yeni karara göre, Merkez Bankası, bankalardan şu anda spot piyasada 19,09 TL’ye satılan doları bireysel yatırımcılara 19,20 liranın altında satmamalarını istedi.

Türkiye tüm hızıyla 14  Mayıs seçimlerine giderken, hükümetin dolarla mücadelesi devam ediyor.

Aldığı zamansız faiz kararları nedeniyle kurun 20 lira sınırına dayanmasına neden olan hükümet, bu kez de Merkez Bankası kararıyla kuru baskılama yöntemine başvurdu.

Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters''in aktardığına göre, Döviz talebini azaltmak isteyen Merkez Bankası, bankalardan döviz işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkı daha da açmalarını istiyor.

KISITLAMALAR PEŞ PEŞE

TCMB, yılın ilk aylarında vermiş olduğu karar ile bankaların Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uyguladığı üst faiz sınırını kaldırmış ve Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) sahiplerinin, paralarını KKM''ye taşımalarını teşvik etmişti. Alınan bu karar işe yararken, 10 Mart itibariyle KKM hesaplarındaki toplam para 1.6 trilyon liranın üzerine çıktı. 

Merkez Bankası''nın ikinci hamlesi ise bankaların sıklıkla başvurduğu Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yönelik dağıtılan prim uygulamasına son vermek oldu. Hem yatırımcılar hem de bankalar için oldukça cazip olan bu uygulamanın bitirildiğini açıklayan TCMB, bankaların istemeleri halinde müşterilerine ''prim'' için ödenen tutarı faiz eklemesi olarak aktarabileceğini iletti. 

Kurumsal ticari müşterilere yönelik kararlara imza atmayı unutmayan Merkez, gün içerisinde alınabilecek döviz kotasını da 5 milyon dolar seviyesinden 2.5 milyon dolara düşürdü. Alınan kararın ardından çok sayıda ithalat ve ihracat yapan firma sıkıntı yaşarken, son hamle ise bireysel müşterilere yönelik gerçekleşti. 

Türkiye''de uluslararası piyasaların aksine, döviz alım-satımında uygulanan fahiş makas aralığı yıllardır birçok vatandaşın tepkisini çekmekteydi. Yatırımcılar ve bireysel hesap sahibi vatandaşlar yetkililere çağrı yaparak, bu konuda harekete geçmelerini talep ederken, TCMB''nin yeni kararı ''pes artık'' dedirtti. 

Halihazırda yüksek olan kur makas aralığının dövize olan ilgiyi azaltmaması üzerine harekete geçen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta bankalara gönderdiği yazı ile dolar, euro ve altın başta olmak üzere çok sayıda yabancı para ve emtia türünün alımında uygulanan "alış" fiyatının yukarı çekilmesini talep etti. 

ŞİMDİ DE SATIŞ KURUNA AYAR

Ekonomi gazetesinden Hakan Güldağ’a göre bu alt sınır 19,20 TL’ye çıkarıldı.

Bankaların belirlediği kurlarda alış ve satış fiyatları arasında fark olabiliyor. Fark açılırsa kısa süre içindeki al-sat işlemlerinde banka müşterileri zarar edebiliyor. Bu da döviz talebini baskılıyor.

MB’nin arka kapıdan satışları ve ‘dost ülkeler’den gelen paralara rağmen iktidar, doları tutmakta zorlanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar