Uzmanlardan Erzincan İliç'te siyanür uyarısı! 3 ülke 9 şehir için tehlike çanları çalıyor

Uzmanlardan Erzincan İliç'te siyanür uyarısı!  3 ülke 9 şehir için tehlike çanları çalıyor
Uzmanlar Fırat Nehri’ndeki olası bir siyanür kirliliğinin 3 ülke, 9 kenti etkileyeceğine dikkat çekerek Ekokırım suçu işlendiğini söyledi. Uzmanlar “Tüm türlerin canına kastedildi. Tarımı, yaşamı unutun. Ani ölümler olabilir. Kalp ve kanser hastalıkları artabilir” diyerek uyarıda bulundu.

Fırat Nehri'nde olası bir siyanür kirliliğinin yaratabileceği riskler, uzmanlar tarafından endişelendiriyor. Yetkililerin "risk" olmadığı yönündeki açıklamalarına rağmen, uzmanlar siyanür kirliliğinin 9 şehri ve 3 ülkeyi etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

TÜM TÜRLERİN CANINA KASTEDİLDİ

Uzmanlar, bu durumu "ekokırım suçu" olarak nitelendirerek, tüm canlı türlerinin hayatına zarar verebilecek bir felaketi işaret ediyor. Tarımın ve yaşamın tehlikeye girdiğini belirten uzmanlar, ani ölümler ve sağlık sorunlarının artabileceği konusunda da uyarıyorlar.

“İLİÇ’TE EKOKIRIM SUÇU İŞLENMİŞTİR”

İliç’te yaşanan bu durumun geri dönüşü olmadığını vurgulayan uzmanlar, doğa katliamlarını önlemek için acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyorlar. İklim Adaleti Koalisyonu Ekokırım Çalışma Grubu üyelerinden İlksen Dinçer Baş, "İliç’te ekokırım suçu işlenmiştir ve bu durumdan geri dönüş yoktur. Ne yapılırsa yapılsın, siyanür temizlenemeyecektir" şeklinde konuştu.

erzincan-oyio-cover.jpg

“NE YAPILIRSA YAPILSIN SİYANÜR TEMİZLENEMEYECEKTİR”

Genel Sağlık-İş Sendikası heyeti de bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda, Fırat Nehri'nin Türkiye'nin 9 ilini ve 3 ülkeyi etkileyebilecek boyutta olduğunu belirtti. Sendika genel başkanı Derya Uğur, siyanür ölçümlerinin düzenli yapıldığını iddia etse de yağan yağmurların bu bilgiyi sorgulanır hale getirdiğini ifade etti. Uğur, acil hastane kurulması gerektiğini vurguladı.

Yaşanan bu tehlikenin ciddiyeti göz önüne alındığında, yetkililerin derhal harekete geçmesi ve önleyici adımlar atması bekleniyor. Aksi takdirde, bölgede ve çevresinde yaşayan canlıların ve insanların sağlığı büyük bir risk altında kalabilir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar