Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! EYT'lilere binlerce lira daha az para ödenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! EYT'lilere binlerce lira daha az para ödenecek
EYT düzenlemesi ile emekli olmaya hak kazanan milyonlarca vatandaş, emeklilik başvuruları için SGK'ya müracaat etti. Başvuruların son gününde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklama ise az bilinen gerçeği ortaya çıkardı.

HABER MERKEZİ / GÜNBOYU

28 Şubat''ta Meclis''te kabul edilen EYT düzenlemesi, hızlıca Resmi Gazete''de yayımlanmış ve akabinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başvuruların toplanmasına başlanmıştı. 

Yetkililer tarafından 2 milyon 250 bin vatandaşın söz konusu yasadan yararlanacağı açıklanmış olsa da, başvuruların son gününe yaklaşılırken EYT''ye yalnızca 1 milyon 500 bin civarlarında emekli adayı başvurmuş durumda. Henüz yapılmamış 750 bin başvurunun nedeni merak edilirken, duyanları şaşırtan gerçek ise sonradan ortaya çıktı. 

EYT yolu ile emekli olacak vatandaşların çoğunluğu, şu an itibariyle aktif olarak bir işte çalışan insanlardan oluşmakta. Bu nedenle, kazanılacak emeklilik hakkı beraberinde kıdem tazminatını da getirmiş olacak. Emekli olacak kişiler, mevcut işlerinde çalışmaya devam etmek isteseler dahi kıdem tazminatından yararlanabilecek ve ellerine toplu bir para geçecek ancak alınacak tazminat ücreti hakkında az bilinen gerçek ise başvurunun son günlerinde açıklığa kavuşmuş durumda. 

KIDEM TAZMİNATLARI İKİYE KATLANACAK

2023 itibariyle,  19 bin 982 lira 83 kuruş olarak belirlenen kıdem tazminatı tavan ücreti, işçinin brüt maaşına göre hesaplanmakta. Bu sebeple özellikle çalıştığı iş yerinde en az 3-4 yıl çalışmış durumda olan emeklilik adayları, geçtiğimiz yılda yapılana benzer bir ara zammın gelmesinin ardından yapacakları emekli başvurusunda, çok daha yüklü bir kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktı. 

Başvuru için acele etmeyen ve muhtemel bir zam haberi için beklemeye geçen emekli adaylarının istediği haber, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''dan geldi. Erdoğan, Temmuz ayında geçtiğimiz yıl yapıldığı gibi asgari ücrete bir artış yapılacağını açıkladı. Bu haberle birlikte yükselecek maaşlar, Temmuz ayından sonra yapılacak EYT başvurusunda alınacak kıdem tazminatını da yukarı çıkarmış olacak. 

Özellikle yapılacak zammın geçtiğimiz yıla benzer bir oranda gerçekleşmesi, çalıştığı iş yerinde uzun süredir görev yapan EYT''lilerin alacağı ücreti 1.5 ile 2 kat yukarı çıkarmış olacak. 

"EYT''LİLER ERKEN BAŞVURU İLE TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜ"

Başvurusunu geciktirenler, 1 Nisan itibariyle hesaplanacak olan EYT maaşlarından 3 ay süre ile yararlanamayacak olmasına karşın, çalışılan iş yerinde geçirilen süre en az 3 ile 4 yıl olması halinde, kıdem tazminatından alınacak fazla ücret söz konusu 3 aylık maaşın oldukça üzerinde gerçekleşmiş olacak. 

Bu bilgiden haberi olmayan yüz binlerce EYT''li ise, yapmış olduğu başvuruyu geri çekmenin yollarını aramakta. İktidarın zam duyurusunu özellikle EYT başvurularının son günlerinde açıklamasının, başlarda yapılacak bir duyurunun ardından çok sayıda emekli adayının Temmuz''a kadar beklemeye geçeceğinin düşünülmesinden kaynaklandığı iddia edildi. Söz konusu gelişmeyi sonradan öğrenen çok sayıda EYT''li "Tuzağa düşürüldük" şeklinde sosyal medyadan yetkililere tepki gösterdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar