Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 8 gün sonra görülecek dolar kuru!

Merkez Bankası resmen açıkladı:  İşte 8 gün sonra görülecek dolar kuru!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ekonomi alanında söz sahibi aktörlerle yaptığı şubat ayı 'beklenti anketi' sonuçlarını yayınladı. Günler sonra PPK toplantısında alacağı faiz kararı ile doların yönünü tayin edecek olan Merkez Bankası'nın açıklamalarına göre 8 gün sonra ve 2023 sonunda görülecek dolar kurları belli oldu.

Gelişmiş her devlette olduğu gibi, ülkenin para biriminin değerini ve itibarını korumakla görevli olan ve bağımsız hareket etmesi beklenen kuruluşların başında merkez bankaları gelmekte. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ekonomi dünyasının beklentilerine aykırı olarak yaptığı faiz hamleleriyle tartışma konusu olmaya devam ederken, kurumun her ay düzenli olarak yayınladığı ''beklenti anketi'' sonuçları da açığa çıkmış oldu.

Ekonomide söz sahibi olan birçok aktörün fikirlerine danışılarak hazırlanan raporda, Merkez Bankası''nın şubat ayı sonunda ve 2023 yılının bitiminde beklediği dolar kuru da kamuoyu ile paylaşıldı. 

Hükümetin 14 Mayıs''ta yapılması planlanan genel seçimlere kadar doları frenlemek için attığı adımlar yetersiz kalırken, ekonomistler, ülkede tam manasıyla bir "seçim ekonomisi" sisteminin yürürlükte olduğunu iddia ediyor. Her ne kadar Dolar/TL''de aylardır bir istikrar sağlanmış ve yatay hareket konusunda süreklilik gerçekleşmiş olsa da, enflasyon ve Türk lirasının değer kaybını önlemekte etkili sonuçlar alınamadı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından paylaşılan son beklenti anketi ise tartışmaları beraberinde getirdi.

Merkez''in piyasa kaynakları ve ekonomistleri kabul ettiği ankette katılımcılara ay sonu ve sene sonu dolar kuru öngörüleri soruldu. Ankete katılanların verdikleri yanıt ise dolarda yaşanan yükselişin yıl sonuna kadar devam edeceğine işaret etti.

8 GÜN SONRA DOLAR BU SEVİYEYE ÇIKACAK

Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? sorusuna yanıt veren yatırımcıların cevaplarından alınan ortalamaya göre Şubat 2023 sonunda dolar kuru 18,8597 seviyesine gelirken, dolar kuru 2023 yılını 23,1161 seviyesinde kapatacak. 

Ayrıca, tüketici enflasyonu beklentisi sorulan uzmanlar bu soruya ise, Ocak-Aralık tarihleri arasında yüzde 32,46 tüketici enflasyonu beklediklerini belirterek cevap verdi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar