Yeni Kale’deki restorasyon çalışmalarında sona gelindi

Yeni Kale’deki restorasyon çalışmalarında sona gelindi
Kahta ilçesinde yer alan 2 bin yıllık Yeni Kale, restorasyon çalışmalarının son aşamasına geldi. Yaklaşık 2 ay içinde turizme yeniden açılması bekleniyor.

Kocahisar köyünde bulunan Yeni Kale, 2005 yılında turistlerin güvenliği için kapatılmış ve ardından restorasyon süreci başlatılmıştı. 3 aşamalı bir restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla 2022 yılında yeniden ziyarete açılmıştı. Ancak 6 Şubat depremlerinde, kaledeki savunma, çarşı ve saray bölümleri zarar gördü. Bu nedenle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 4. etap restorasyon çalışmaları başlatıldı. 2023 Temmuz'unda başlayan restorasyon çalışmaları sona erdi ve kale yeniden turizme açılmaya hazırlanıyor.

Yapılan açıklamalara göre, kaledeki hasarlı duvarların onarılması ve bazı alanlarda derz çalışmalarının yapılmasının ardından kale, 2 ay içinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak. Nemrut Dağı destinasyonunda bulunan Yeni Kale'nin tekrar turizme açılmasıyla bölge, turistler için önemli bir ziyaret noktası olacak.

Adıyaman Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarına başladığını vurgulayarak, Yeni Kale'nin tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Çelik, 2005 yılında kapatılan kalede üç ayrı restorasyon çalışması yapıldığını ve 6 Şubat depremlerinin ardından Bakanlık tarafından hızla müdahale edildiğini söyledi. Turizm sezonuna yetiştirilerek yeniden ziyarete açılması planlanan kale, bölgenin tarihi ve turistik potansiyelini artıracak önemli bir yapı olarak öne çıkıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar