Bütün emekli maaşları sil baştan hesaplanacak! EYT sonrası SGK'nın prim sistemi değişiyor

Bütün emekli maaşları sil baştan hesaplanacak! EYT sonrası SGK'nın prim sistemi değişiyor
Türkiye'de emekli adaylarının uzun yıllardır tepki gösterdiği sistem kaldırılıyor. Emekli maaşı hesaplamasında 2000 sonrası çalışılan dönemin az etkiye sahip olması nedeniyle gelen şikayetlerin ardından harekete geçen SGK, tüm emeklileri kapsayacak yeni bir maaş hesaplama sistemini hayata geçiriyor.

İlk maaşlarını nisan ayında alacak olan 2 milyon 250 bin EYT''linin de eklenmesiyle birlikte Türkiye''de emekli sayısı 15 milyonun üzerine çıkacak. 

Sosyal Güvenlik Kurumu''nun (SGK) mevcut emeklilik sistemi ise birçok emekli tarafından adaletsiz olmakla eleştiriliyor. Şu anda aylık belirlemede kullanılan uygulamanın dayanak aldığı 3 temel nokta bulunmakta. SGK''lı tüm vatandaşların çalışma hayatlarını 3 bölüme ayıran mevcut hesaplama sisteminde, emekli adayları 2000 öncesi, 2000-2008 arası dönem ve 2008 sonrası çalışma hayatlarına bakarak değerlendiriliyor. 

Bu sisteme göre, 2000 öncesi çalışılan dönem maaşta en yüksek etkiyi yaratıyorken, 2008 yılına kadar olan ikinci kısım en büyük ikinci faktör oluyordu. 2008 yılının Ekim ayından sonrası ise emekli maaşını en az belirleyen yıllar olarak hesaplama dahil edilirken, birçok emekli ve emekli adayı çalışma hayatının büyük bir kısmının bu aralığa denk gelmesi nedeniyle düşük maaş almaya mahkum ediliyordu. 

2000 SONRASI ÇALIŞANLARIN EMEKLİ MAAŞLARI YUKARI ÇIKACAK

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; yıllardır gelen şikayetlerin ardından ön çalışmalarını tamamlayan SGK, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle birlikte eklenecek yeni 2 milyon 250 bin vatandaşla birlikte köklü bir sistem değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalarda ise son aşamaya gelinmiş durumda. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenleme ile 2000 öncesi primlerin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla yukarı çekecek. Ayrıca bu yapılan düzenleme ilk maaşlarını almaya hazırlanan EYT''lilere ödenecek aylık tutarını da doğrudan etkilemiş olacak.

BİRÇOK MAAŞIN DEĞİŞMESİ BEKLENİYOR

Hak kaybı yaşanmaması için, mevcut durumda 2000 öncesine dayanan primleri nedeniyle yüksek maaş alan emeklilerin aldıkları ücrette azalmaya gidilmeyeceği öğrenilirken, yeni emekli olacak vatandaşlarda ise geçmiş tarihli ödenen primlerin alınacak aylığa yüzdesel olarak daha fazla etkisi olmayacak. Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen düzenleme, 15 milyonun üzerinde vatandaşın maaşlarında artış yaşanması anlamına gelecek. Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor. 

Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar