Bu davaların değeri 1 lira olsa bile... Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar Anayasa Mahkemesi'nden çıktı

Bu davaların değeri 1 lira olsa bile... Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar Anayasa Mahkemesi'nden çıktı
Anayasa Mahkemesi, vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere ilişkin iptal davalarında temyiz hakkını genişletti.

Milyonlarca vergi mükellefi ve vatandaşı ilgilendiren karar Anayasa Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, bu davaların değerinin ne kadar düşük olursa olsun Danıştay’a başvurulabileceğine hükmetti. Bu kararla milyonlarca vatandaşın hak arama imkanı arttı.

Karar, Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nin bir damga vergisi iadesi davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonucunda verildi.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi, dava konusu tutarın 581 bin TL’yi geçmediği için Danıştay’a temyiz yolunun kapalı olduğunu belirten kuralın Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Anayasa Mahkemesi, bu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Ayrıca iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren dokuz ay sonra yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Anayasa Mahkemesi, mahkemelerce 2023 yılında konusu 581 bin TL’yi geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında verilen kararların Danıştay'a temyizinin önünü açtı. Başka bir deyişle dava konusu 1 lira olsa da dava Danıştay'da temyize gidebilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar