Aziz Yıldırım'dan 129 milyon dolarlık 3 dev proje! Bir ilki gerçekleştirecek

Aziz Yıldırım'dan 129 milyon dolarlık 3 dev proje! Bir ilki gerçekleştirecek
Türkiye’nin önde gelen tersane şirketlerinden olan ve Aziz Yıldırım'ın başkanı olduğu Dearsan Tersanesi, Afrika kıtasında yeni yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

Şirket, Tanzanya hükümeti ile Kigoma’da bir tersane kurulması ve iki adet gemi inşası olmak üzere üç ayrı anlaşma imzaladı. Bu projeler, Tanzanya’nın denizcilik sektöründe büyük bir gelişme sağlayacak ve bölgede istihdam yaratacak.

Dearsan Tersanesi, daha önce Nijerya’nın amiral gemisi NNS Aradu’yu (F89) yenileme ihalesini kazanmıştı. Şimdi ise Tanzanya’nın ilk tersanesini kuracak olan şirket, Doğu ve Orta Afrika bölgesinde benzersiz bir yatırım gerçekleştirecek. Tersane projesinin değeri 129 milyon dolar olarak açıklandı ve 24 ay içinde tamamlanması planlandı. Tersane, 300 kişiye istihdam sağlayacak ve son teknoloji ekipmanlarla donatılacak.

İLK TERSANE OLACAK

HaberDenizde.com’dan Çelik Çelikyaman’ın haberine göre, Tanzanya Ulaştırma Bakanı Makame Mbarawa, anlaşmaların imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, tersanenin ülke tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. Mbarawa, “Tanzanya’nın daha önce bir tersanesi yoktu. Gemi bakımı için Kenya’nın Mombasa kentine gitmek zorundaydık. Şimdi ise Kigoma Bölgesi’nde modern bir tersane inşa edeceğiz” dedi.

Dearsan Tersanesi ile Tanzanya hükümeti arasında imzalanan diğer iki anlaşma ise gemi inşası ile ilgili. Bunlardan ilki, 3.500 GRT’lik bir Ro-Ro gemisi olacak. Gemi, 25 tır, 25 vagon veya 65 binek otomobil taşıyabilecek ve Tanganika Gölü’nde Kigoma Limanı ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kalemie Limanı arasında çalışacak.

Gemi, ulaşım süresini altı saate indirecek ve 63.467 milyon dolar değerinde olacak.

İkinci gemi ise Victoria Gölü’nde faaliyet gösterecek ve 3.000 ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Bu geminin değeri ise 58 milyon dolar olarak belirlendi ve 24 ay içinde bitirilmesi hedeflendi.

TANZANYA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE BÜYÜK BİR POTANSİYEL

Dearsan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ise yaptığı açıklamada, Tanzanya ile işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yıldırım, “Tanzanya’nın denizcilik sektöründe büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz. Bu projelerle hem Tanzanya hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı umuyoruz” dedi.

tanzanya.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar