Tarhun otunun faydaları nelerdir?

Tarhun otunun faydaları nelerdir?
Tarhun, karakteristik lezzeti ve güçlü kokusuyla Fransız mutfağında oldukça yaygın olarak tercih edilen bir baharattır. Peki, tarhun otunun faydaları nelerdir?

Tarhun otu, Papatyagiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Fransız ve Rus tarhunu, bu bitkinin popüler türleridir ve özellikle Fransız mutfağında sıkça kullanılırlar. Tarhun, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, riboflavin, protein, A ve C vitaminleri, potasyum, demir, niasin, manganez, magnezyum gibi birçok mineral içerir.

Tarhun otunun sindirim sistemine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bağırsak ve mide gazının giderilmesinde etkili olmanın yanı sıra, kabızlık problemlerine de iyi gelir. Ayrıca, insan vücudunu sakinleştirme özelliğine sahiptir.

Ülkemizde, tarhun otu genellikle Ankara, Bayburt, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi bölgelerde yetişir.

Tarhun otu genellikle ilkbahar aylarında ortaya çıkar, özellikle Mart ayında görülür.

62826c9345d2a051587daaf1.webp

Tarhun otu genellikle Türk mutfağında et ve balık yemeklerinin sosuna, sebze çorbalarına baharat olarak eklenir. Ayrıca, fırında veya haşlanmış tavuk yemeklerinde de kullanılabilir. Salata, patates yemekleri, omlet gibi birçok yemekte kullanılabilir ve çay şeklinde de tüketilebilir.

Tarhun otunun sağlık açısından birçok faydası vardır. Sindirim salgılarını artırarak sindirime yardımcı olur ve buna bağlı olarak mide ağrılarını azaltır. Ayrıca, adet döneminde ağrı çeken kadınlar için ağrı kesici özelliği bulunur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar