AYM ve Yargıtay arasında krize neden olmuştu: Can Atalay bu formül ile Meclis'e girecek

AYM ve Yargıtay arasında krize neden olmuştu: Can Atalay bu formül ile Meclis'e girecek
Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında krize yol açan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili yeni bir formül bulundu. AKP’li kurmayların aktardığına göre, bulunan formül uygulandığı takdirde iki yargı organı arasındaki görüş ayrılıkları son bulacak.

TBMM'nin TİP Milletvekili Can Atalay krizi, AK Parti ve Adalet Bakanlığı'nın ortak çözüm formülü arayışına girdi. Yaşanan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki gerilim, AKP ve Adalet Bakanlığı içinde, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin kaçınılmaz olduğu yönünde bir genel kanıya yol açtı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha önce konuyla ilgili karar okutmamış ve Meclis'in krizin tarafı olmaması gerektiğini vurgulamıştı. Ancak, şu anda AKP ve Adalet Bakanlığı çevrelerinde konuşulan yeni bir formül gündeme gelmiş durumda.

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, bu formül TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, Yargıtay'ın kararını TBMM Genel Kurulu'nda okutarak Atalay'ın milletvekilliğini düşürmesi, ardından Atalay'ın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurup düşürme kararının iptali yönünde bir girişimde bulunması üzerine şekilleniyor.

Eğer bu yol izlenirse ve AYM, düşürme kararını kaldırırsa, bu kez karar doğrudan TBMM'ye iletilecek. TBMM'de Atalay'ın milletvekilliği statüsü iade edilecek ve dokunulmazlık kazanacağı için yargılamaları duracak, tahliye olacak ve göreve başlamak üzere Meclis'e gelip yemin edecektir. Bu formül, AKP kulislerinde ve Adalet Bakanlığı çevrelerinde üzerinde durulan bir çözüm önerisi olarak öne çıkıyor.

BU YOL İZLENİRSE AYM YARGITAY TARTIŞMALARI SON BULACAK

AKP Parti kurmayları ve bakanlık hukukçuları, bu yaklaşımın krize son verebileceği görüşünde birleşiyor. Bu yolun izlenmesi durumunda, her iki yüksek yargı organı arasındaki kriz de son bulacağını aktaran Kurmaylar, AYM'nin milletvekilliğinin düşürülmesini iptal ettiği takdirde , kararın Yargıtay’a gitmeyeceğini belirten yetkililer, kararın doğrudan TBMM’ de değerlendirileceğini söyledi.

Yargıtay'ın bu durumda önceki kararlarındaki gibi direnmeyeceğini vurgulayan kurmaylar, "Meclis, AYM kararı uygular ve Atalay milletvekilliği statüsünü kazanır. Şu anda kısa vadede bu işin çözümü böyle olur" değerlendirmelerde bulunuyor.

Öte yandan, Adalet Bakanlığı hukukçuları, geçmişte Enis Berberoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi isimlerde de aynı sürecin işlediğini hatırlatarak, "Bu iki ismin de milletvekilliği düşürüldü. Ama daha sonra AYM’ye yapılan başvuru sonucunda, hak ihlali kararı verildi. Milletvekilliğinin düşürülmesi kararı iptal edildi ve yeniden Meclis’e döndüler" örneğiyle durumu açıkladılar.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN KURTULMUŞ’A ZİYARET

Can Atalay krizinin çözümü için CHP, DEM Parti, TİP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, EMEP, Demokrat Parti ve DEVA Partisi temsilcileri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u ziyaret etti.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar