AYM Başkanı Arslan, Erdoğan'ın ve Yargıtay Başkanı'nın gözlerinin içine bakarak konuştu: Anayasa kararlarına uyulması zorunluluktur

AYM Başkanı Arslan,  Erdoğan'ın ve Yargıtay Başkanı'nın gözlerinin içine bakarak konuştu: Anayasa kararlarına uyulması zorunluluktur
AYM Başkanı Zühtü Arslan, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende çarpıcı açıklamalarda bulundu. Anayasa ile nihai yetkinin AYM'ye verildiğini kaydeden Arslan, "AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir yasal dayanağı yoktur" dedi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yeni üyesi Yılmaz Akçil için düzenlenen yemin töreni, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

aa-20240208-33647714-33647711-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

Yargıtay'ın TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki AYM kararına uymamasının ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili tartışmalar devam ederken, AYM Başkanı Zühtü Arslan, yemin töreninde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

aa-20240208-33647714-33647709-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

Arslan, Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmamasına vurgu yaparak, "Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ve yorumdan sonra görüş farklılıklarının, yorum farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini ve temeli yoktur" ifadelerini kullandı.

Arslan konuşmasının devamında şunları aktardı:

"AYM'YE ANAYASA VE KANUNLARLA YÜKLENEN YÜKÜMLÜLÜK"

"Bireysel başvurunun etkili olabilmesi, ihlalin giderilmesine ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi, ihlalin tespiti yanında, bu tespitin bu ihlalin nasıl giderileceğini ve ihlalin sonuçlarının nasıl ortadan kaldırılacağını da göstermek zorundadır.. Bu Anayasa Mahkemesi'ne anayasa ve kanunlarla yüklenen bir yükümlülüktür."

"KARARLARA UYULMASI ANAYASAL ZORUNLULUK"

"İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması da kural olarak ihlal öncesi hale getirmeyi gerektirmektedir. Bunun yolu da ihlal şayet yargı kararından kaynaklanıyorsa bu yargı kararının ortadan kaldırılmasını sağlamaktır" diyen Arslan, şunları söyledi:

"Elbette Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve anayasa hükümlerine ilişkin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur. Nitekim anayasamızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar."

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar