Milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi

Milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi
Samsun'dan yapılan hayvansal ürün ihracatı sonucunda Türkiye ekonomisine 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlinlik döviz kazandırıldı.

Samsun, Türkiye'nin hayvansal ürün üretim ve ihracatında önemli bir rol oynuyor. 2023 yılında Samsun'dan birçok ülkeye balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu eti, kapağı, bal, piliç eti ve yumurtası, hayvansal yan ürünler ve sıvı gübre gibi 697 farklı ürün ihraç edilerek 62 milyon dolar, 18 milyon euro, 53 bin sterlin ve 6 milyon lira gelir elde edildi. En yüksek döviz geliri balık yağı ve balık ihracatından sağlandı.

Ayrıca, gıda ve yem maddeleri ihracatında da Samsun önemli bir konumda. 2023 yılında bin 904 ihracat kapsamında 462 bin 516 ton ürün ihraç edildi. Buğday unu en çok ihracat yapılan ürünlerden biri oldu. İthalat tarafında ise gıda maddeleri arasında buğday, mısır, yağlık ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, şeker pancarı melası, karabuğday, kakao kitlesi, susam ve ceviz kaba unu gibi ürünler ön plana çıktı. Yem maddeleri ithalatında ise ayçiçeği tohumu küspesi, arpa, buğday kepeği, ayçiçeği tohumu kabuğu, mısır, soya fasulyesi, pirinç kepeği, mısır kepeği ve DDGS gibi maddelerin ithal edildiği görüldü.

Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar