Zehirli balon balığı rotasını Marmara'ya çevirdi

Zehirli balon balığı rotasını Marmara'ya çevirdi
Küresel ısınmanın etkisiyle Ege'den sonra zehirli balon balığı tehdidi Marmara'yı sarmaya başladı.

İklim değişikliğinin deniz ekosistemlerine olan etkileri giderek artıyor. Son değerlendirmelere göre, küresel ısınmanın etkisiyle Hint Okyanusu'ndan gelen ölümcül zehirli balon balığı, Ege Denizi'ne ulaştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deniz bilimci Prof. Dr. Ahmet Kartal, bu türün adaptasyon yeteneğinin yüksek olduğunu belirterek, "İşgalci bir tür olarak nitelendirilen balık, şu anda Ege Denizi'nde yayılmış durumda ve maalesef Marmara Denizi'ne doğru ilerleme riski taşıyor" dedi.

'BALIKÇILAR İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT'

Kartal, küresel ısınmanın deniz canlılarının göç yollarını değiştirdiğine dikkat çekerek, "Zehirli balon balığı, ısınan sularda hızla üreyip yayılabiliyor. Bu durum, Marmara ve hatta Karadeniz gibi daha serin sularda bile görülebileceği anlamına geliyor. Bu balık türü, hızlı üreme yeteneği ve etrafındaki diğer balıklara zarar verme özelliğiyle biliniyor. Balıkçılar için ciddi bir tehdit oluşturuyor" diye konuştu.

BALIKÇILIK SEKTÖRÜNDE BEKLENTİLER DÜŞÜK

Prof. Dr. Kartal, aynı zamanda balıkçılık sektörünün de zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Denizlerimizde balıkların boyutu eskiye göre küçüldü, üreme oranları düştü. Bu, özellikle hamsi gibi popüler balık türlerinin azalmasına neden oldu. Balık fiyatları yüksek seyrediyor ve sektör açısından 2023, pek de iyi geçmeyen bir yıl oldu" dedi.

Kartal, iklim değişikliğinin tarımı olduğu gibi denizcilik sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Hava koşulları, balıkların üreme düzenini bozuyor. Sürdürülebilirlik için hızla önlemler alınmalı ve sektörün sorunlarına çözümler bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.

ZEHİRLİ BALON BALIĞI İLE MÜCADELEDE YENİ ADIMLAR

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın zehirli balon balığıyla mücadelede yeni adımlar attığı bildirildi. Balıkların zararlarını önlemek amacıyla Bakanlık tarafından başlatılan kampanya kapsamında, vatandaşlardan zehirli balon balıklarını yetkililere teslim etmeleri isteniyor. Prof. Dr. Ahmet Kartal, Bakanlığın bu konuda ciddi çaba sarf ettiğini ve vatandaşları uyardığını belirterek, "Zehirli balon balığının karaya çıkarılması bile yasaklandı. Bu konuda duyarlı olmalı ve yetkililere bildirimde bulunmalıyız" şeklinde konuştu.

DENİZLERİ KORUMAK İÇİN VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Prof. Dr. Kartal, deniz ekosistemini korumanın önemine vurgu yaparak, "Balıkçılık sektörünü sürdürülebilir kılmak için herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Vatandaşlar olarak küçük balıkları almamaya özen göstermeli ve denizleri kirletmemeliyiz. Ayrıca yasa dışı ve kaçak avcılık, balıkçılığın önündeki en büyük sorunlardan biridir. Tüketicilere de çağrıda bulunarak, pazarda ve markette küçük balıkları almamalarını ve sürdürülebilir balıkçılığa destek vermelerini istiyoruz" dedi.

Deniz bilimcisi Prof. Dr. Cengiz Deval ise zehirli balon balıklarının tehlikesine dikkat çekerek, bu türün insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini ifade etti. Deval, "Zehirli balıkların yakalanıp karaya çıkarılması yasaklandı ve bu yasağa uyulması önemlidir. Ayrıca, denizlerimizi korumak adına herkesin sorumluluk alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar