Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Emin Mert Odabaş

Emin Mert Odabaş

Türkiye, İtalya karşısında direnemedi

Türkiye A Millî Basketbol takımı Eurobasket 2025 elemelerinde gruptaki ilk maçında İtalya deplasmanına konuk oldu. İlk çeyrekte yeni devşirme oyuncumuz Tarık Biberoviç’in etkili performansıyla maç kafa kafaya gitse de ikinci çeyrekle birlikte hem oyun hem de skor üstünlüğü ev sahibi İtalya’ya geçerken Türkiye, maç boyunca İtalya’yı takip etmeyi sürdürse de çaba kazanmaya yetmedi.

Son çeyrekte fark bir noktada 15 sayıya kadar çıkarken, Türkiye özellikle Melih’in katkısıyla farkı 6 sayıya kadar indirse de İtalya geri dönüşe izin vermeyerek maçı 87-80 kazanmasını bilerek gruplara iyi bir başlangıç yaptı.

Maç sonu Ergin Ataman 7 sayılık farkın Türkiye açısından önemli olduğunu ve içerideki maçta ikili averajı alabileceğimizi belirtse de takım bireysel çıkışlar dışında etkili bir görüntü çizmedi.

Kısaların performansları yanında uzun oyuncularımızdan Sertaç dışında beklenen katkıyı alamazken çember savunmamız ise evlere şenlik bir görüntü çizdi.

İtalya iki sayılık 41 deneme yaparken bunlardan 25’inde başarılı olarak yüzde 61 ikilik isabet oranı yakaladı. Üç sayılıklarda ise 27’de 11 isabet buldu.

Türkiye ise 32 iki sayılık deneme yaparken 17’sinde isabetli atış gerçekleştirdi. Üçlük oranı ise 28’de 12 ile yüzde 42.9 oldu.

İtalya 10’da 4 serbest atış atarken Türkiye 15’te 10 isabet buldu.

Bu noktada belirleyici olan iki sayılık atışlardan geldi. İtalya bu noktada etkili olurken galibiyeti de aldı.

Türkiye için olumlu yönlerin başında Tarık Biberoviç’i gösterebiliriz sanırım. Millî formayla ilk maçına çıkan Fenerbahçeli yıldız, Jasikuevicus’un gelmesiyle Fenerbahçe’de gösterdiği etkili performansının ödülünü millî formayı giyerek aldı. Willbekin ve Larkin’in millî takımdan atılmalarının ardından devşirme kontenjanı Tarık Biberoviç ile doldurulmuş oldu.

Burada dikkat çeken nokta ise Ergin Ataman’ın devşirme konusunda yaptığı açıklamalardı. Ataman, devşirme oyuncu meselesinde Avrupa ya da NBA’den bir isimle anlaşabileceklerini belirtti. Burada Tarık’ın geçici bir çözüm olarak mı görüldüğü yoksa devşirme değil de Türk statüsünde oynatmak için çalışmaların devam mı ettiği merak konusu oldu. Çünkü Ataman bu konuda sanki Tarık’ı Türk statüsünde oynatmayı düşünürmüş gibi bir izlenim bıraktı bende.

Sonuç olarak Türkiye ilk grup maçından yenilgiyle ayrılırken Tarık’ı kazanmış oldu. Bu yazı yayınlandığında Türkiye kendi sahasında İzlanda ile karşılaşmış olacak. Umarım, o maçtan alınacak bir galibiyetle millî maç arasını olumlu bir şekilde kapatmayı başarırız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları