Türkiye Barolar Birliği'nden Kızılay hakkında suç duyurusu

Türkiye Barolar Birliği'nden Kızılay hakkında suç duyurusu
Türkiye Barolar Birliği (TBB) deprem felaketi sonrasında ortaya çıkan Kızılay skandalının ardından, Kızılay yetkilileri hakkında "görevlerini kötüye kullandıkları" gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, Kızılay yetkililerinin Kahramanmaraş''ta meydana gelen depremlerin ardından 11 şehirdeki yardım çalışmalarında üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediklerinin altı çizildi. 
 

TBB''nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda  "TBB Tarafından, Kızılay Yetkilileri Hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına Suç Duyurusunda Bulunulmuştur" ifadeleri kullanılarak, başvuraya temel oluşturan gerekçelerin yer aldığı bir açıklama metnine yer verildi.

TBB tarafından yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde...

”Cumhuriyet tarihinden önce de ulusumuza hizmet veren kıymetli bir kuruluş olan ve Dernekler Kanunu uyarınca kamu yararına çalışan dernek statüsünde faaliyetler yürüten Kızılay’ın başlıca görevi; doğal afet anında insan hayatını ve sağlığını korumak, açlık, yoksulluk ve yoksunlukla mücadele etmek için azami çaba göstermek, uhdesinde mevcut çadırları kendisine verilen görev ve yetki kapsamında afet bölgesine ulaştırmaktır.

Sözü edilen görevi ifa etmek ve yurttaşların barınma sorununu bir an önce çözümlemek için uhdesinde bulunan çadırları derhal bölgeye göndermek yerine kurdurduğu işletme üzerinden satışa çıkarmak, Kızılay yöneticileri açısından tabi oldukları kanunlar çerçevesinde ceza sorumluluğunu doğurmaktadır.

Şüphelilerin açıklanan bu eylemi, ceza sorumluluğu yanında insancıl hukuka, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi temel ilkelerine, uluslararası insan hakları hukukuna da ayrıca ve açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından, Kızılay yetkilileri hakkında yukarıda bahsedilen nedenlerle ‘güveni kötüye kullandıkları’ gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Saygılarımızla kamuoyunun bilgilerine sunarız.”



Başvurunun yanı sıra TBB, baro bünyesindeki avukatların da bireysel başvuru yapabilmeleri için örnek bir dilekçe yayınladı. 



 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar