Sağlık sektöründe büyük devrim: Kırıklar artık problem olmayacak

Sağlık sektöründe büyük devrim: Kırıklar artık problem olmayacak
Bilim insanları tarafından yeni bir bandaj üretildi. Bu bandaj sayesinde kemiklerin rejenerasyonu daha hızlı sağlanıyor.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) araştırmacıları tarafından geliştirilen biyomimetik bir iskele, piezoelektrik malzemeleri ve hidroksiapatit mineralini birleştirerek insanlarda kemik rejenerasyonunu hızlandıran bir 'kemik bandajı' tanıttıdı. Bu inovatif iskele, basınç uygulandığında elektrik sinyalleri üretebilen bağımsız bir yapıya sahip.

222815361.jpg

Piezoelektrik malzemelerin, mekanik strese maruz kaldıklarında elektrik yükü üretebilen özelliklerinin kemik onarımında etkili olduğu biliniyor. Ancak KAIST araştırmacıları, bu konsepti bir adım ileri taşıyarak hidroksiapatitin (HAp) entegrasyonunu gerçekleştirdi. Hidroksiapatit, kemik gücünü ve rejenerasyonunu artırmada rol oynayan doğal bir mineraldir.

alci.jpg

Yapılan karşılaştırmalara göre, HAp içeren iskelelerde hücre bağlanması ve hücre çoğalması önemli ölçüde arttı. Ayrıca, kemik oluşumu sürecindeki osteogenez seviyeleri HAp içeren iskelelerde yüzde 30 ila yüzde 40 daha yüksek bulundu. Araştırmacılar bu rejenerasyon sürecinde herhangi bir yan etki tespit etmedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar