350 milyon yıllık ağaç keşfedildi: Günümüzdeki ağaçlara benzemiyor!

350 milyon yıllık ağaç keşfedildi: Günümüzdeki ağaçlara benzemiyor!
Arkeologlar tarafından 350 milyon yıl önce yaşamış, neredeyse mükemmel bir ağaç fosili keşfetti. Keşfedilen fosilin günümüzdeki ağaçlara benzemediği ortaya çıktı.

Kanada'nın güneydoğusundaki New Brunswick eyaletinde fosilleşmiş ağaçlar keşfedildi. Keşfedilen ağaç fosilleri bilim dünyasını şaşırttı. Nadir bir şekilde bulunan ağaç fosilleri 350 milyon yıl önce yaşanmış bir deprem sonucunda korunmayı başarmış.

Deprem sırasında devrilip çamur altında kalan ağaç yapısını günümüze kadar korumuş durumda.

fosil.jpg

Colby College'dan emeritus jeoloji profesörü Robert Gastaldo liderliğindeki araştırmacılar, Sanfordiacaulis adı verilen bu fosil ağaçların, gövdesinin etrafında spiral bir şekilde büyüyen 250'den fazla yapraktan oluşan yoğun bir gölgelik oluşturduğunu belirtti. Yaprakların 9,8 fit (3 m) uzunluğa kadar büyüdüğü ve gövdenin etrafında sıkışık spiraller halinde uzandığı gözlemlenmiş. Bu özellik, bitkinin fotosentez için güneş ışığını maksimize etmek amacıyla evrimleşmiş olabileceği düşünülüyor.

agac-2.jpg

Gastaldo, Sanfordiacaulis'in modern bitkilerden farklı bir büyüme modeline sahip olduğunu ve bu keşfin bitki evrimi anlayışını değiştirdiğini ifade etti. Bu bitkilerin, günümüzde tropik bölgelerde bulunan ağaç eğrelti otları ve palmiye ağaçları gibi modellere benzemediği belirtildi. Ayrıca, Sanfordiacaulis'in Karbonifer döneminin bitki örtüsünde titrek ağaçlar ve baobabların öne çıktığı bir dönemde var olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar fosillerden elde ettiği bulgular sonucunda bitkilerin evrim süreçlerinde başarısız olan bir örneği keşfettiklerini düşünüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar