Samanyolu galaksisinde ilk defa görüldü: Bilinen her şeyden daha farklı! Kara deliğin içinde oluşuyor

Samanyolu galaksisinde ilk defa görüldü: Bilinen her şeyden daha farklı! Kara deliğin içinde oluşuyor
Bilim insanları tarafından Samanyolu galaksisinde ilk defa daha önce görülmeyen bir pulsar türü keşfedildi. Yeni keşfedilen pulsar karadeliklerin gizemlerini çözmede büyük bir adım olacak.

Manchester Üniversitesi'nden ve Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nden araştırmacıların oluşturduğu bir ekip, Güney Afrika'daki MeerKAT Radyo Teleskobu aracılığıyla Dünya'dan 40 bin ışık yılı uzaklıkta, saniyede 170 kez dönen bir milisaniye pulsarı keşfetti. Bu pulsarlar, bir çeşit nötron yıldızı olarak biliniyor. Yapılan incelemelerde, bilinen tüm nötron yıldızlarından daha ağır olduğu ve bilinen en küçük kara deliklerden daha hafif olduğu tespit edildi.

pexels-arnie-chou-1229042.jpg

Bilim insanları, nötron yıldızlarının dev kütleli yıldızların süpernova patlaması sonrasında kendi içine çökmesiyle oluştuğu biliniyor. Keşfedilen milisaniye pulsarının, yıldız kütleli bir kara deliğin içinde oluştuğu belirlendi. Bu durum, bilinen en ağır nötron yıldızlarının kütlesini aşan bir veriyi sunarken, yıldız kütleli kara deliklerin yapısı hala tam olarak anlaşılamamıştır.

pexels-philippe-donn-1169754.jpg

Araştırmacılar, bu pulsar-kara delik sisteminin, kütleçekim teorilerini test etmek ve nükleer fizikteki yüksek yoğunluklarla ilgili çalışmalara yeni bilgiler eklemek adına önemli bir veri kaynağı olabileceğini ifade etti. Max Planck Enstitüsü'nden Arunima Dutta, elde edilecek bilgilerin nötron yıldızları, kara delikler ve yıldız kütleli kara delik içindeki diğer oluşumlar hakkında çığır açıcı olabileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar