İmar affı çıkacak mı? En yetkili isimden net cevap!

İmar affı çıkacak mı? En yetkili isimden net cevap!
Milyonlarca ihtilaflı ev sahibi ve yapı kayıp belgesi bulunmayan vatandaş seçimlerden önce imar affının çıkıp çıkmayacağını merak ediyor. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bakanlık yetkilileri ile imar affı konusunu konuştu ve net cevap verdi.

Türkiye''de son olarak 2018 yılında yapılacak genel seçimlerden önce imar affı getirilmişti. 31 Aralık 2017''den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018''de geniş kapsamlı olarak yürürlüğe konan İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olduğu gibi, mevzuata aykırı başvuru nedeniyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması nedeniyle de 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmişti. 

BAKANLIK YETKİLİLERİNDEN NET CEVAP

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, katıldığı bir konferansın ardından Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile arasında geçen görüşmeye kaleme aldı. Çekirge, "Hükümet kaynaklarından elde edilen bilgiye göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda imar barışına dair bir çalışma bulunmuyor" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine dört aydan kısa bir süre kalmışken, bazı kesimlerde tekrar benzer bir uygulama gelebileceğine dair beklenti oluştu. Bunu destekleyen iddialar basına da yansıdı. Son olarak Cumhur İttifakı''nın ortaklarından Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de "imar barışı" konusunda verdikleri sözü hatırlatarak, yasanın çıkması için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamıştı. 

İLK AĞIZDAN REDDETTİLER

Çekirge’nin ‘ilk ağızdan aldığını’ söylediği bilgilere göre “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda imar affı diye bir çalışma kesinlikle yok. Böyle bir çalışma için verilmiş bir talimat da yok.” Yazıya göre ‘imar barışı’ beklentisini yaratansa bazı milletvekillerinin ‘imar affı önergesi’ vermesi ve Mustafa Destici''nin son açıklamaları. 

DAHA ÖNCE DE REDDETMİŞLERDİ

Geçmişte yapılan geniş kapsamlı imar affı öncesinde de AKP''li yetkililer böyle bir çalışmanın gündemde olmadığını söylemiş ancak seçim öncesinde imar barışı yürürlüğe konmuştu. 

23 MİLYAR LİRA TOPLANMIŞTI

Getirilecek imar affı aynı zamanda devletin kasasına yüklü miktarda para girmesi anlamına da geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘imar barışı’ kapsamında 3 milyon 599 bin 867 adet ‘yapı kayıt belgesi’ başvurusu yapıldığını ve toplamda 23 milyar 523 milyon 609 bin 133 lira ödeme alındığını açıklamıştı. Aradan geçen yıllarda enflasyonun yükselmesi ile birlikte yeni bir olası imar affında elde edilecek gelirin 50 milyar lirayı geçmesi bekleniyor. 

SON AÇIKLAMA 2020 YILINDA YAPILMIŞTI

Birinci ağızdan imar affı hakkında yapılan son açıklama, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum''dan gelmişti. Kurum, 27 Şubat 2020 tarihinde yapmış olduğu açıklamada "Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Yeni bir imar barışı süreci şu an için söz konusu değil." demişti. 

KEMAL KILIÇDAROĞLU SEÇİM VAADİ OLARAK DUYURABİLİR

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde seçimlerde iktidara gelmeleri halinde altılı masa olarak birçok affı yürürlüğe sokacaklarını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun iktidarın elini güçlendirmek için imar affı vaadinde bulunabileceği iddia edildi. Milyonlarca ailenin temel barınma sorununu ilgilendiren imar affı, aynı zamanda büyük bir seçmen grubunun da oy tercihini belirlemesinde anahtar rolde olacak. Bu sebeple yapılan bütün yalanlamalara karşın seçimlerden önce imar affının yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar