Beklenen müjde geldi! Af yasası için gözler Meclis'te! Tarih verildi, binlercesi tahliye olacak

Beklenen müjde geldi! Af yasası için gözler Meclis'te! Tarih verildi, binlercesi tahliye olacak
Vatandaşların merakla takip ettiği genel af ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Milyonlarca kinin merakla takip ettiği genel affın çıkıp çıkmayacağı sorusuna cevap en yetkili isimden geldi. Çalışmalarında son aşamaya gelinen infaz düzenlemesi ile bir kereye mahsus olmak üzere on binlerce mahkum affedilecek. İşte bütün detaylar... 

Uzun bir süredir çalışmaları yapılan 7. yargı paketi tamamlandı ve yürürlüğe girmek için TBMM''den geçmeyi bekliyor. Yargı paketinin gündeme gelmesiyle birlikte yetkililere "infaz düzenlemesi olacak mı?" soruları yöneltilmeye başladı.  Çıkması için çalışmaların ilerletildiği af düzenlemesi, genel af olarak çıkmayacak. Covid-19 sebebiyle açık cezaevinde kalan ve izne gönderilen 120 bin mahkumun izin süreleri 31 Temmuz 2023''te bitecek. Ancak pek çok mahkum yıllardır dışarıda sosyal hayata karıştı, meslek edindi ve birçoğu aile kurdu. Yeniden cezaevine alınmanın yaratacağı mağduriyetleri gidermek amacıyla izne gönderilen mahkumların bir defaya mahsus olacak şekilde affedilmesi ve 120 bin kişinin tahliye edilmesi için kapsamlı bir af yasasında son aşamaya gelindi.

Habertürk Yazarı Yasemin Güneri''nin aktardığı bilgilere göre yapılacak düzenleme esası itibariyle genel affı ifade etmiyor. Pandemi nedeniyle açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum kendilerine sorulmadan, zorunlu olarak izne gönderilmişti. İzin süresi pandemiden sonra da 31 Temmuz 2023''e kadar uzatıldı. Söz konusu infaz iyileştirmesi hayata geçerse izne çıkarılan mahkumlar bir defalığına mahsus olarak erkenden tahliye edilecekler. Böylelikle izindeki yaklaşık 120 bin mahkum kısmi bir aftan yararlanmış olacaklar.

GENEL AF ÇIKACAK MI?

120 bin mahkumun dışında daha kapsamlı bir genel af yasası hakkında ise yetkililer tarafından net bir açıklama yapılmadı. Son olarak geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''na yöneltilen "genel af çıkacak mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bu benim tek başıma cevap verebileceğim bir konu değil ancak Altılı Masa liderleri ile görüşeceğim" demişti. 

Kılıçdaroğlu''nun açıklaması sonrası umutlanan milyonlarca mahkum yakını, gözünü Altılı Masa tarafından yapılacak 30 Ocak''taki toplantıya çevirmiş durumda. Toplantıda genel af konuşulacak mı henüz bilinmezken, genel af meselesinin seçimler öncesinde birçok seçmenin oy yönelimini belirleyeceği iddia ediliyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar