EYT'de staj ve çıraklık mağdurları için her şeyi değiştirecek karar açıklandı: İşte flaş gelişme

EYT'de staj ve çıraklık mağdurları için her şeyi değiştirecek karar açıklandı: İşte flaş gelişme
AKP'nin EYT yasasını çıkartırken mağdur ettiği EYT'de staj ve çıraklık mağdurları hakkında ortaya çıkan yeni karar, milyonlarca vatandaşın umutlarını yeniden yeşertti. İşte EYT'de staj mağdurlarını sevindiren gelişmenin detayları...

Gerek muhalefetin baskıları ve gerekse de yıllarca süren EYT kampanyası sonrası geri adım atan AKP yönetimi, EYT yasa tasarısını Meclis''e getirdi.

Çıkarılacak yeni yasa ile yaklaşık 2 milyon vatandaş emekli olmaya hak kazanacakken, bu kez 8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık yapmış olan vatandaşlar kapsam dışında kaldı.

EYT staj çıraklık bekleyenlere Yargıtay''ın emsal kararı umut oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) herhangi bir yaş veya prim şartı olmadan kabul görmüştü. EYT düzenlemesi Meclis''e gelmiş ve yasalaşma süreci başlamıştı. 

Konuya dair açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ilk maaşının 1 Mart itibariyle yatırılacağını ifade etti. Bakanın bu açıklamalarından sonra ise gözler yeniden EYT staj çıraklık mağduriyetine çevrildi. 

 EMSAL KARAR

Avrupa''daki emeklilik sistemi Türkiye''ye göre farklılıklar barındırsa da staj sigortası bu ülkelerde emeklilik başlangıcı olarak sayılıyor. Böylelikle tüm Avrupa ülkelerinde meslek listesi çerçevesindeki staj faaliyeti doğrudan doğruya sigorta primlerini de tesir ediyor.

GURBETÇİLER KAPIYI ARALADI

EYT staj çıraklık mağdurlarının kapsama alınmaması üzerine çeşitli etkinlikler düzenleyenler ilginç bir gelişmenin de farkına vardı. Avrupa''da özellikle de başta Almanya olmak üzere milyonlarca işçi gurbetçinin staj ve çıraklık başlangıçlarının Türkiye''de geçerli sayıldığı ortaya çıktı. 

Türkiye''de senelerdir gündeme gelen fakat bir türlü adım atılamayann staj sigortasının başlangıç olarak kabul görmesi 2016 senesindeki karar ile Almanya’da ikamet eden gurbetçilere resmen tanınmıştı. Yargıtay, Almanya’da lisedeki zorunluğu öğrenim nedeniyle prim ödenen süreçleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmişti.

YARGITAY''IN KARARI GÜNDEMDE

Türkiye dışında çalışma hayatını sürdüren Türk vatandaşları, yine Türkiye''de emeklilik hakkı kazanabilmek adına borçlanma kanunundan yararlanıyorlar. 3201 sayılı bu borçlanma yasası kapsamında, Türk vatandaşlığında geçen 18 yaşından sonraki süreler borçlanılabiliyor. 

Borçlanma, ülke dışında sigortalı olarak çalışılan süreçler ile söz konusu süreçler arasında her birinde bir seneye kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler için gerçekleştirilebiliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), on binlerce gurbetçiyi sevindirecek. 

Dava hususu olayda, 1998 senesinde izinle Türk vatandaşlığından çıkan 1975 doğumlu bir gurbetçi 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, borçlanma talebinde bulundu ve sigortalılık başlangıç süresi de mesleki eğitiminden dolayı zorunlu prim ödemesi yapılan 1993 yılı olarak kabul edilmesini istedi.

ERDOĞAN''A SUNULACAK

Diğer taraftan EYT staj çıraklık mağduriyetinin de kapsama alınması için hızla çalışmaların başladığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, "Staj, Şubat ayındaki ikinci torba yasaya yetiştirilecek. Sayın Cumhurbaşkanı''nın talimatı ve iradesiyle sorunları çözülecek" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar