EYT'de ilk maaş için tarih netleşti! Kritik detay açıklandı

EYT'de ilk maaş için tarih netleşti! Kritik detay açıklandı
Emeklilik hayali kuran milyonlarca EYT'liyi ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Emekli olacak olan EYT'lilerin ilk maaşlarını alacağı tarih netleşti. İşte bütün ayrıntılar...

Düzenlemenin resmen yürürlüğe girmesiyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü binasında yoğunluk oluşturdu. Başvuru formlarını dolduranlar, işlemlerini yaptırabilmek için sıraya girdi. SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, bugüne kadar İzmir''de emeklilik için başvuran kişi sayısının 40 bini aştığını belirtti.

SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, EYT ile ilgili "Vatandaşlarımız Nisan ayının 17''si ile 26''sı arasında, emekli sicil numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihte maaşlarını alacak. Bağ-Kur''lular ise Nisan 25 ile 28 arasında maaşlarına maaşlarına kavuşabilecek" dedi.

Çalışan veya çalışmayan EYT''lilerin emeklilik başvurularında da açıklamalarda bulunan Kurt, şu bilgileri paylaştı:

"Çalışan vatandaşlarımızın emeklilik başvurularını yapabilmeleri için mutlaka işten ayrılış işlemlerinin işverenleri tarafından gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun için 08 koduyla emeklilik ya da toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılma işlemi yapılan sigortalı SGK''ya başvurup, emeklilik talebinde bulunabilir. Bu işlem e-Devlet üzerinden yapılabildiği gibi aynı zamanda emeklilik başvuru dilekçesi olan resmi adı ''Gelir Aylık Ödenek Talep Taahhüt Belgesi''ni PTT kargo, APS veya iadeli taahhütlü SGK''nın il ve merkez müdürlüklerine gönderilerek de yapılabilir. Haricen de SGK''nın illerde kurulu müdürlüklerine başvurmak suretiyle emeklilik başvurularını gerçekleştirebilirler."

Emeklilik başvurusu sırasında cep telefonu numarasını dilekçeye kaydedenlerin, emekli aylığının bağlanıp bağlanmadığı konusunda SMS ile bilgilendireceklerini dile getiren Kurt, "Ayrıca vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden emeklilik sorgulama bağlantısından maaşlarının bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilir" dedi. 

Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımız mart ayında başvurularını yaptılarsa, 1 Nisan''dan itibaren emeklilik aylıklarını hak etmiş olacaklar. EYT kapsamındaki vatandaşlarımızın yasanın yürürlüğe girdiği 3 Mart''tan itibaren aynı ay içinde farklı günlerde yaptığı başvuruların birbirinden hiç farkı yok. Yani mart ayı içinde hangi gün başvuru yaparsa yapsın 1 Nisan''da emekli aylığını hak etmiş olacaktır. Kişilerin, emeklilik dilekçesini verdikten 1 gün sonra tekrar bir iş yerinde çalışmaya başlayabileceğini belirten Kurt, "Bunun için sosyal güvenlik destek primine tabi bildirimlerinin yapılması yeterli. EYT kapsamında emeklilik hakkına kavuşan vatandaşlarımız işten çıkışlarının yapıldığı iş yerinde 30 gün içinde çalışmaya başlarlarsa, işverenlere yönelik yüzde 5''lik hazine teşviği söz konusu olacaktır." (DHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar