Can Atalay’ın vekilliği düşecek mi? TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açıkladı

Can Atalay’ın vekilliği düşecek mi? TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açıkladı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararlarına rağmen tahliye edilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin konuştu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyareti sırasında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi konusundaki tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında gerçekleştirilen ziyarette konuşan Kurtulmuş, Can Atalay'ın ‘vekilliğinin düşeceğine’ ilişkin sorulan bir soruya cevap verdi. Şu an konu hakkında net bir şey söyleyemeyeceğini belirten Kurtulmuş, şunları aktardı: "Başından beri dikkat ettiğim husus, iki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin Meclis'in taraf olmamasıdır. Bu nedenle şimdiye kadar bu konuyu Genel Kurula taşımadık. Bu mesele suhuletle çözülmelidir. Dolayısıyla henüz bu konuda somut bir gelişme yaşanmamıştır. Süreç ilerledikçe durumu göreceğiz."

223046.jpg

YEREL MAHKEME AYM KARARINI YİNE TANIMADI

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın duruşması ile ilgili süreç, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ikinci hak ihlali kararının ardından belirsizlikle devam ediyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, AYM'nin kararını uygulamayarak dosyayı ikinci kez Yargıtay'a gönderdi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine dair ikinci kez verdiği kararın gerekçesi açıklandıktan sonra, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından alınan karar, AYM'nin talimatını yerine getirmemeyi tercih etti. Bu durum, Atalay'ın tahliye edilmesi gerektiği yönündeki AYM kararının uygulanmaması ve dosyanın tekrar Yargıtay'a iletilmesi anlamına geliyor.

İlk AYM kararının ardından dosyayı Yargıtay'a gönderen yerel mahkemenin tavrı, ikinci hak ihlali kararı sonrasında da aynı yönde devam etti. Yargıtay'ın Atalay'ı "suç işlemekle" itham ettiği ve AYM'nin hak ihlali kararına rağmen yerel mahkemenin tutumunu sürdürmesi, gözleri AYM ve Yargıtay'ın alacağı tutuma çevirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı bekleyen ve bugün itibariyle gerekçeli kararın yayımlanmasına rağmen 11 saat süren müzakerelerin ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM'nin yetkili makamı belirlemekle yükümlü olduğu yönündeki ifadesine rağmen Atalay dosyasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne tekrar ilettiği belirtildi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar