231 yıllık dolar tarihinde bir ilk yaşandı! Dolar kuru için hayati açıklama

231 yıllık dolar tarihinde bir ilk yaşandı! Dolar kuru için hayati açıklama
Amerika Birleşik Devleti, tarihinde ilk defa senelik bazda para arzında düşüş yaşadı. Karar sonrası açıklama yapan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, dolar kurunun kaderini belirleyecek tarihi ifadeler kullandı

ABD''de ekonomik verilerin resmi kayıtlara geçirildiği tarihlerden bu yana ilk kez senelik bazda para arzında düşüş yaşandı. ABD doları konusunda dünyadaki tek yetkili kurum olan FED, söz konusu verilerin paylaşılmasının ardından alarm durumuna geçti.

Geçtiğimiz haftalarda, 31 Ocak ve 1 Şubat tarihli FED toplantılarının raporlarının yayımlanmasıyla birlikte yaşanacak bir faiz artırımına kesin gözüyle bakan piyasalar, bu gelişmelerin ardından gözleri yeniden 50 bazlık faiz artırımına çevirmiş durumda. Para arzı tablosunun endişe verici olduğunu belirten FED Başkanı Powell, "Son ekonomik veriler beklenenden daha güçlü geldi, bu da faiz oranlarının nihai seviyesinin önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.



DOLAR KURUNDAKİ BASKI YENİDEN ARTACAK

Bir süredir dolar kurunda yatay bir hareketlilik yaşanıyor olsa da dönem dönem yukarı yönlü hareketler gösterecek dolara karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) doğrudan müdahalelerde bulunmaktan çekinmiyordu. Uzmanlar, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlere kadar radikal artışların sürpriz olacağını belirtmiş olsa da, FED''in gelecek toplantısından 50 baz puanlık faiz çıkacağına yönelik sinyallerin ardından dolar/TL paritesi için de baskının daha da yukarı çıkacağını belirtti. 



 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar