Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Z Raporu

Bir önceki yıldan pek de farklı olmayan hastalık korkusu içinde geçirdiğimiz ve acaba yine tam kapanma olur mu diye endişe ettiğimiz 2021'le vedalaşırken geride kalan yaşanmışlıkların üzerinden şöyle bir geçmek istedim.

Bunu yapmak için de şirketlerin gün sonunda aldığı o malum 'Z Raporu'nu bu yıl için çıkarmanın uygun olduğunu düşündüm. Yaşananların hafızamızda kalmayacağını bildiğim için yazıya dökmek daha faydalı olacaktır. Zira unutmak ve özellikle unutulması için gayret göstermek bizim için adeta bir spor dalı gibi... Bize ne kadar acı çektirmiş olursa olsun en ufak bir düzelmede sonunun nereye gideceğine aldırmadan halay çekmeye başlıyoruz. Koca bir yıl boyunca çok sayıda kadın cinayetine tanıklık ettik, aile fertlerinin birbirlerini sokak ortasında öldürmekten çekinmediği haberler okuduk. Ekonomik kriz önceki yıllarda olduğundan daha bir fazla yüklendi omuzlarımıza her nedense yarına dair planları erteler olduk. Değil üç beş yıl sonrasını iki hafta sonrasını kestiremez bir hale büründük.

Sanat aktiviteleri biraz canlanır gibi olsa da insanların heveslenmesine fırsat kalmadan koronavirüsün yeni varyantları ortaya çıktı. Her varyantla birlikte korkularımız arttı. Özellikle yeni yılda artık bitsin dediğimiz virüs Omicron adını alarak 2022 yılında da en büyük sorunumuz olmaya devam edeceğini gösterdi. Dünya yine her zamanki gibi derin uzay çalışmalarına devam edip Mars'a araç indirirken biz de sevinci Mete Gazoz'un ve daha pek çok sporcumuzun Olimpiyat oyunlarında kazandığı altın madalyalarda bulduk.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğimiz bu yıl kadın cinayetlerine karşı başımız biraz daha öne eğildi. Onlara can güvenliği sağlayamamak bir tarafa bunun için oluşturulmuş bir sözleşmeden de çıkarak belirsiz bir geleceğe adım attık.

Türkiye'de ulaşım fiyatlarına yapılan zamlar konuşulurken toplu taşımayla ilgili sorunlar her geçen gün daha da büyürken Branson ve Bezos ürettikleri roketlerle uzaya seyahati başlattı.

Ciğerlerimiz yandı bu yıl bitmek bilmeyen orman yangınlarını büyük bir endişeyle izledik. Memleketin yarısı yanarken diğer yarısı da sel felaketiyle boğuştu. Doğa ananın bizlere acı bir ders verdiği 2021 yılı geride çok hüzünlü hikayeler bıraktı.

Sayısız tiyatro eserinin yazarı ve Türk sanatının önemli ismi Ferhan Şensoy, 2021 yılında aramızdan ayrıldı. Yazdığı tekstlerle büyük beğeni kazanan ve sahnelediği oyunlarda çarpıklıkları eleştirmekten geri durmayan usta sanatçı Şensoy 70 yaşındaydı...

Her sene bir önceki yılı aratırken 2022'ye dair umutlu konuşmak için birkaç kez yutkunmak gerekiyor. Yine de fakirin ekmeği umut diyerek bitireyim sözlerimi. Siz umut etmeye devam ettikçe yaşanacak keyifli anlar artacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları