Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Sivrihisarlı 40 yıllık tecrübeli esnaf Gürgen ağacının ilmek ilmek işliyor

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde, 40 yıldır tahta kasnaklardan özenle işlenen eleklerle üretim yapan deneyimli esnaf Muzaffer Nurlu, mesleğinin nadir temsilcilerinden biri olduğunu belirtti. Gürgen ağacından özel tasarladığı kasnaklara ustaca yerleştirdiği tellerle elek üreten Nurlu, babasından öğrendiği bu zanaatı 40 senedir sürdürüyor.

Mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Nurlu, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ben bu mesleği 40 yıldır yapıyorum. Ancak zaman içinde mesleğin popülerliğini yitirmesiyle birlikte zorlu bir süreç yaşamaktayız. Mesleğin son temsilcilerinden birisi olduğumu söyleyebilirim. Baba mesleği olarak öğrendiğim bu sanatı, ne yazık ki pek çok kişiye aktaramadım. Şu an için pek talep görmese de bu mesleği sürdürmek benim için bir gurur kaynağı.”

Ürünlerinin genellikle buğday, arpa, nohut ve mercimek elemek için kullanıldığını ifade eden Nurlu, fiyatlarının 30 ila 50 lira arasında değiştiğini belirtti. Eleklerinin özellikle ilçeyi ziyaret eden turistler ve ev hanımları tarafından tercih edildiğini dile getiren Nurlu, ürünlerinin kullanım alanına göre özel tel germe işlemi uyguladığını vurguladı.

Gürgen ağacından yapılan özel tahtalardan kasnak oluşturarak elek ürettiğini aktaran Nurlu, “Genelde Adapazarı ilçesi tarafında yapılıyor. Bize geliyor, kasnakları açıp tel geriyoruz. Buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi hububatların eleme işlemi için genellikle tercih ediliyoruz. El yapımı eleklerimin fiyatı ise telin kalitesine göre değişiyor,” şeklinde konuştu.

Zanaatın zaman içinde kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Nurlu, bu geleneksel mesleği yaşatma amacıyla üretim yapmaya devam ettiğini söyledi. Nurlu'nun el emeği ürünleri, özellikle nostaljik ve kaliteli tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları