Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Usta eller Atatürk'ün üniformalarını yeniden dikti

Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü, el sanatları ve giyim atölyesinde görev yapan usta öğreticiler, büyük bir özveri ve titizlikle Atatürk'ün özel üniformalarını yeniden dikerek tarihi eserlere hayat veriyor. Harbiye Müzesi'nde sergilenecek olan koleksiyon, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün giydiği çeşitli üniformaları içeriyor.

Harbiyeli üniforması, kurmay yüzbaşı üniforması, Şam görevi sırasında giyilen yazlık kıyafet, Trablusgarp'ta şark gönüllüleri komutanlığı sırasında kullanılan avcı kıyafeti ve Sofya'da kıyafet balosunda giyilen yeniçeri kostümü gibi özel parçalar, usta eller tarafından özgün bir şekilde hayata geçiriliyor. Üniformaların detayları araştırma bölümünde görev yapan uzmanlar ve Harbiye Müzesi'nde yer alan orijinal eserlere dayanılarak özenle tasarlanıyor.

Enstitü bünyesinde görev yapan Neslihan Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün misyonu gereği asıllarına uygun çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirterek, Harbiye Müzesi ve çeşitli kataloglar üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmalarda uzman kişilerden danışmanlık aldıklarını ifade etti.

Dikim ve nakış işlemlerinin yaklaşık 6 ay süren bir titizlikle gerçekleştirildiğini vurgulayan Toprak, bu özel projede yer almaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Ayrıca, giyim bölümünden usta öğretici Nurşen Köse, projede yer almaktan gurur duyduğunu ve heyecanla kıyafetleri hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Koleksiyondaki ürünler, sadece Harbiye Müzesi'nde değil, aynı zamanda şehirde düzenlenen çeşitli etkinliklerdeki defilelerde de sergilenerek, tarihseverlerle buluşturuluyor.

2023-kasim-aa-33043370.jpg

2023-kasim-aa-33043374.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları