Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

'Yüzük'ten bir tartışma

Sizlere büyük hayaller kurduran ve okurken çok farklı dünyalara gitmenizi sağlayan eserler beyazperdeye uyarlandığı zaman hayal kırıklığı yaratabilir.

Yüzüklerin Efendisi adını taşıyan kitabın da sinemaya uyarlanacağı konuşulmaya başlandığında kitabı okumuş milyonlarca isim arasında böyle bir tartışma çıkmış, hayal dünyalarının sınırlarını zorlayan bu eserin sinema uyarlamasının tatmin edici olmayacağı konuşulmuştu.

Ancak Yeni Zelandalı film yapımcısı, senarist ve yönetmen Peter Jackson kitabın hakkını öylesine iyi verdi ki neredeyse hiçbir okuyucu sinema filmine dair kötü yorumlarda bulunmadı.

Çünkü hayal gücünün sınırlarını çizmek imkânsızdı ve bunu sınırlı bir mecraya uyarlamak da bir o kadar tehlikeliydi.

Yüzüklerin Efendisi kitabı şimdilerde başka bir tartışmanın odağında! Bir dijital platform için dizi haline getirilen eser yapılan bazı tercihler ve dokunuşlar üzerinden kıyasıya eleştiriliyor...

Hemen her şeyin satış odaklı düşünüldüğü bir sektörde, böylesi bir kitabı uyarlama fikri ilk başlarda okurları heyecanlandırmış olsa da diziden paylaşılan fotoğraf kareleri onları ikiye bölmüş durumda...

Sakalsız bir cüce, siyahi bir elf ve yine bir elf soylusu olarak izlediğimiz Galadriel'in sırtında kılıçla savaş meydanlarında boy göstermesi fikri kitabın severlerini biraz tedirgin etti...

Kimileri bu kitaba her türlü çeşitliliğin denendiği çizgi roman dünyası filmleri gibi bakılmaması gerektiğini söylerken, kimileri de bu tarz müdahalelerin kitabın dayandığı sac ayaklarını zedelediği şeklinde görüşler bildirdi.

Yapılan dokunuşların ve eklemelerin kitaba olan ilgiyi artıracağı ve onu bir şekilde ileriki yüzyıllara taşıyacağı görüşünde olanlar da çıktı hiç şüphesiz... Aslında temelde tartışılan şey kimileri için özel kalmış bazı alanların fazlaca kurcalanıyor olması fikri!

George Lucas, Star Wars filminin haklarını sattıktan sonra onlarca dizi ve film çekileceği düşüncesi o evrene hayran olarak büyümüş kalabalıkları rahatsız etmiş ve çekilen projelerin o dünyanın büyüsünü bitireceği şeklinde yorumların yapılmasına neden olmuştu.

Her ne olursa olsun ve günün sonunda ortaya çıkan çalışma ne kadar tatminkâr olursa olsun, sanat eserinin metalaşması düşüncesi tartışılması gereken asıl başlık!

Çocukluğunuzu ve gençliğimizi şekillendiren kitapların, rafları süsleyen peluş oyuncaklar haline gelmesi her zaman mutluluk vermiyor çünkü...

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları