Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Yeni yıl masalı

Çocuklukta her akşam mutlaka okunması önerilen masallar yetişkin olduğumuz zaman kaçmamız ve saklanmamız gereken şeyler olarak karşımıza dikilir.

Masalların bizlere yeni ufuklar açan mutluluğa açılan pencereler olduğunu düşünüp ona göre hareket etmiyoruz. Çocuklarını masallarla büyüten ebeveynler olarak neden çocuklarımız yetişkinliğe adım attığında ''masal''ı artık kötü bir şey gibi görmeye çalışıyoruz.

Küçüklerin hayal dünyalarını geliştiren ve onlara hayata farklı bir pencereden bakma fırsatı sunan masalların asıl işlevi onları uyutmaktır.  Filmlerde gündüz vakti masal okunan çocuk hiç gördünüz mü? Beynimize alttan alta işlenen gerçeklik ne kadar renkli olursa olsun masallar temelde sizleri uyutmak için vardır gerçeği nakşedilir.

Zaten bunun içindir ki büyüdüğümüzde kullandığımız ''bana masal anlatma'' sözü de bu mantığın doğurduğu bir sonuçtur. Sinemanın usta oyuncularının bir çocukluk masalının karanlık uyarlamasında oynadığını görmek küçüklüğümüzde bizler için çok özel olan o duyguların biraz daha örselenmesi dışında sağladığı hiçbir fayda yoktur.

Peter Pan''ın hikâyesinde olduğu gibi büyümeyi reddeden çocukların ancak mutluluğu yaşayabileceği bir dünya olmamalı bizimki...

Birileri para kazanacak diye kötü kraliçelerin kazanmasına izin verilen yetişkinler dünyasında asla ama asla masallara yer yoktur.

Oysa daha çok masal anlatsak birbirimize, temelinde önemli mesajların olduğu güzel masallar... Yalanın ve mutsuzluğun karşılığı olmasın ''masal'' kelimesi....

Yetişkinlerin kirlettiği bir masumiyet anı daha olmasın...

Binbir gece masalları kültürümüzde yer etmişken neden böyle yapıyoruz! Neden ''tiyatro'' kelimesinin altını boşalttığımız ve adeta sahtekârlıkla bir tutmaya çalıştığımız gibi masalları da kirletiyoruz.

Biz insanlık olarak büyümeyi çok yanlış algılamışız... Çocukluğumuzdaki güzel anıları yok ederek o dönemin saflığını ezip adeta suyunu çıkartarak doğru bir insan olamayız.

İşte ancak o zaman doğru yetişkinler olabilir yarınlar için insanların mutluluğu doğrultusunda karar alan yöneticiler olabiliriz.

Masal anlatmaya devam etmeliyiz, gerçekliği parçalayan değil yeni ve güzel dünyalar oluşturan masalların içinde yaşamalıyız.

İçindeki çocuğu ve onun hayal gücünü öldürmenin sizi daha güçlendireceği düşüncesinden sıyrılıp onların saflığı ve tarafsızlığı üzerinden yolumuza devam etmeliyiz.

Yeni yılda bolca masal dinleyip renklendirelim hayal dünyamızı, kaçalım boş masallardan ve onu anlatanlardan.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları